Tíz év – tíz kép a Polaris életéről

Második évtizedünket töltöttük a Polarisban a 2010-es években.  Több mint ezer távcsöves bemutató, több tízezer látogató, több száz szakkörös, előadások sokasága… Óbuda közösségi csillagvizsgálója, a Polaris a 2010-es években: egy év egy kép. 

Középiskolás szakkörünk egy kevésbé komoly pillanata. A 2011-es Polaris-farsang alkalmával “megőszült” a Polaris-szakkör.

 

2012. június 5-én ritka jelenséget, a Vénusz Nap előtti átvonulását figyeljük meg a kupolából. A rögtönzött kivetítő ernyőt Görgei Zoltán tartja. Ezen a reggelen is több százan látogattak el hozzánk. A következő Vénusz.-átvonulás 2117-ben lesz, így a 2012-es volt életünk második, egyben utolsó ilyen jelensége.

 

A nagy távcső a kupolában sokak számára hozza “közelebb” a csillagokat. Itt már az új Fornax 51-es mechanikával látjuk.

 

Gyakran tartunk kihelyezett távcsöves bemutatókat. 2014. február 15-én Galilei születésének 450. évfordulóján a Batthyány térnél volt járdacsillagászati programunk.

 

2015. március 7-én emlékülést szerveztünk a budai várban, az MTA Jakobinus termében. Ponori Thewrewk Aurélra (1921-2014) emlékeztünk, a neves csillagászra, egyesületünk örökös tiszteletbeli elnökére. Az emlékülést követően egy-egy szál virágot helyeztünk el a Bécsi kapu tér 7-es számú ház bejáratánál. Ebben a házban élt és alkotott hat évtizeden át Ponori Thewrewk Aurél.

 

A Merkúr-átvonulás észlelése 2016. május 9-én. Többen is észlelték a jelenséget a Polaris teraszáról. Középen, háttal Molnár Péter, a Polaris egyik oszlopos tagja. Elöl Hannák Juditot láthatjuk, észlelőszakkörünk “anyját”, jobbra Török Tünde ül, aki mára az MCSE egyik titkára lett.

 

A Polaris madártávlatból. A felvétel a Csillagnézők című film forgatásakor készült, 2017 októberében (Borovszky Péter).

 

Meghívott vendégként a 2018-as gödöllői Természetfilm-fesztiválon. Az előtérben Molnár Péter napkályhája. Érdeklődő gyerekek várják, hogy belenézhessenek Török Tünde naptávcsövébe.

 

Merkúr-átvonulás 2019. november 11-én. A bolygó fekete kontúrját Bán András, az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló valamikori társadalmi munkatársa keresi a kivetítőernyőn. A következő Merkúr-átvonulás 2032. november 13-án lesz.

 

Távcsöves bemutató a Polaris-teraszon, arcmaszkban, 2020 júniusában. A 2020-as évet mi sem jellemezhetné jobban!

 

Ajánljuk...