Csíksomlyó – három napóra egy fényképen

Csíkszeredától 2 km-re északkeletre van Csíksomlyó, és az ott lévő ferences templomot sokan ismerik. A kelet-nyugati hossztengelyű templom déli falához épített négyszög alaprajzú ferences kolostor udvarára is bejutottak néhányan. A belső udvar négy fala közül hármon van napóra: egyik a keletin, a másik a délin és a harmadik a nyugatin.

Kaptam is már fényképeket, mikor melyikről. Olyan még nem volt, hogy egy fényképen mind a három rajta legyen. Végre Illés Tibor a 360 fokos panorámafotós amatőrcsillagász Szegedről elzarándokolt Csíksomlyóra és lefényképezte a kolostorudvar körpanorámáját. Így ezen az egy fényképen
http://www.360cities.net/image/franciscan-monastery-yard-sundials-transsylvania
látható minden. Lehet körbejártatni tekintetünket, lehet a napórákra ránagyítani és gyönyörködni mindebben.

A napórák precízek, az óravonalak mellett az év bizonyos napjain (nyári napforduló, napéjegyenlőségek, téli napforduló) is mutatják a napjárást. Az évszámaik szerint a keleti napóra 1770-ben készült (felújítva 2004-ben), a déli napóra 1770-ben készült (felújítva 1877-ben) és a nyugati napóra 1779-ben készült (felújítva 1942-ben). Még az állatövi csillagképek jeleit is oda pingálták anno.

Ajánljuk...