Életem első JD-váltása

Amikor barátaim megkérdezték, mit csinálok vasárnap, nem hittek a fülüknek, amikor elmondtam: délben JD-váltó grill party-ra vagyok hivatalos. Eltekintve a vájt eszű (tudom, akarattal rosszul használom a jelzőt) amatőrcsillagászoktól, ismerőseimnek halvány sejtelme sem volt, hogy ez most valami újhullámos csoport, vagy egy szekta tart éppen toborzót így nyár végén.

Török Tünde (Tti), Óbudai Polaris Csillagvizsgáló

A változócsillag-észlelők sohasem voltak “normálisak”. Mert hát mi is a jó abban, ha ugyanazt a csillagot figyeljük A: naponta; B: hetente; C: havonta; D:előzőek bármilyen kombinációjával? Sokáig én is az előbbi csoportba tartoztam. Micsoda botorság egy csillagot figyelni, amikor tudvalevőleg egy csillag olyan borzasztó messze van (kivéve persze saját csillagunkat, a Napot), hogy egy fényes ponton, vagy a színén kívül, soha sem fogunk többet látni belőle.

Hát ebben nagyot tévedtem.

Ha valaki amatőrcsillagászként többször/sokszor teszi tiszteletét a Polaris Csillagvizsgálóban, biztosan (=100%) találkozik Mzs-vel, aki legalább egyszer megkérdezi, hogy van-e már az illetőnek névkódja. A sokadik kérdésre az illető úgy érzi, hogy ha azt válaszolja, hogy nincs, azzal bizonyos rosszallást fog kiváltani a kérdezőből, ezért vagy azt válaszolja, hogy persze, pont most regisztrálta magát, vagy hogy holnap, mert a kitalált névkódja pont foglalt volt.  És ha nem válaszol semmit?

Az én helyzetem körülbelül hasonló volt. Mivel polarisos életem a fent említett körülmények miatt változócsillagokkal volt körülvéve, kíváncsi lettem, miért is olyan jó ilyen csillagokat észlelni. Már a történetük és elnevezésük sem mindennapi, ezért úgy döntöttem, kipróbálom. És lőn. Rájöttem, hogy változócsillagozni egyet jelent az égbolt alapos ismeretével és az észlelés tökéletes elsajátításával.

Persze itt semmi sem a szokások szerint történik. A változócsillagok sem a megszokott módon kapják a nevüket, akkor miért lenne az észlelésükkel kapcsolatban használt időszámítás hétköznapi?

A csillagászati megfigyelésekhez az év, hónap, nap és ezek törtrészének szabálytalansága az időpontok között eltelt időtartam kiszámítását nehézzé teszi, ezért kellett egy kezdet a pontos számítások elkezdéséhez. Joseph Scaliger francia történész 1582-ben egy kezdetet javasolt a számolás problematikájának megoldására: az általa javasolt ’Julián dátum’ az i.e. 4713. év első napjától számított napok számával és a nap adott törtrészével adja meg az időpontot, az időszámításnak pedig a Julián-dátum nevet adta.

Az elnevezés a történész apjának, Julius Scaligernek állít emléket.

A soron következő JD ezresváltás időpontja 2017.09.02.12.00 UT volt, ekkorra volt meghirdetve a Polaris grill party időpontja.  Bár ez a hagyományos vasárnapi ebéd időpontjával ütközött, számos nekünk híres, ma is aktív változócsillagász tette tiszteletét a rendezvényen. A hangulatnak a kissé borongós idő sem szabott gátat, mindenki a szabadban, a Polaris Csillagvizsgáló teraszán gyűlt össze. A hangulat és a szabad téren grillezett számos finomság is remek volt, senki sem maradt sem éhen, sem beszélgetés híján.

És hogy miről folyt a beszélgetés? Hamarosan biztosan megtudjuk valamelyik hírportálon.

A JD váltásra!  Boldog JD 2458000-et!

Köszönet a JD-ezresváltás szervezéséért Jat-nak!

Ajánló

2000 nappal ezelőtt így váltottunk JD-t:

 

Ajánljuk...