Nyárzáró hosszú észlelőhétvége az MCSE Csillagtanyán

Az MCSE Csillagtanyáján (Lovasberény, János-hegyi út) hosszú észlelőhétvégét tartunk észlelők és asztrofotósok számára (augusztus 25-28., csütörtök-vasárnap). Észlelés az MCSE távcsöveivel és saját műszerekkel (áramot biztosítunk). Napközben Nap-észlelés, ismerkedés Lovasberény és a környék nevezetességeivel (fakultatív), konzultáció távcsövekről, észlelésekről.  Távcsöves célpontjaink: mélyég-objektumok, kettőscsillagok, változócsillagok és minden, ami érdekes lehet a kupolából (35 cm-es SC) és kisebb távcsövekkel, binokulárokkal. (Állíts össze “kívánságlistát”! Mit szeretnél látni, észlelni?)

Szállás korlátozott számban áll rendelkezésre 4000 Ft/fő/éjszaka térítés ellenében. Sátorozóktól, autóban alvóktól 2000 Ft/fő/éjszaka térítést kérünk. A befolyó összeget teljes egészében a Csillagtanya fenntartására fordítjuk. A részvétel a Csillagtanyán rendszeresen önkéntesen dolgozók és a Csillagtanya támogatói számára díjtalan. Étkezés: önellátó jelleggel. Melegítési lehetőség van (mikró, villanyrezsó), az ételek a hűtőgépben vagy a pincében tárolhatók. 

Az észlelésre nem kedvező idő esetén: kirándulás a környékbeli nevezetességek megtekintésére, böngészés a Csillagtanya több száz kötetes könyvtárában, a jövő tervezgetése… Vállalkozó kedvűek részt vehetnek a tanya csinosításában. 

Az MCSE Csillagtanya Buda­pestről és Dunaújvárosból 60–60 perc, Székesfehérvárról 20 perc alatt elérhető autóval. Tejutas égbolt, szinte zavartalan körkilátás! Jelentkezés  Mizser Attila főtitkárnál, az mcse@mcse.hu címen. 

További szálláslehetőség a közvetlen szomszédságunkban levő Dióligetben (Magyarország legszebb birtoka, 2018), min. két éjszakai szállás esetén: dioliget.hu

Mit végeztünk eddig a Csillagtanyán? Információk, hírek honlapunkon: https://www.mcse.hu/category/csillagtanya/

A Csillagtanya 2019 júniusában és 2022 júliusában a kapuból nézve. A kupola a cseresznyefa mögött rejtőzik. Fotó: Mizser Attila.

A mi kis birodalmunk. A kupola és az észlelőplaccok 2022 augusztusában. Fotó: Mizser Attila

Támogatás

Pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448, illetve bankkártyás fizetés esetén egbolt.mcse.hu webshopon kereszül. Aki be szeretne kapcsolódni a napi munkákba, írjon az mzs@mcse.hu címre. 

Ajánljuk...