A szegediek új észlelőbázisa

Az MCSE Szegedi Helyi Csoportja (SZHCS) soros keddi találkozói egyikén novemberben arra az elhatározásra jutott, hogy szorosabbra fűzi a tagok közötti együttműködés szálait. Ennek egyik elemeként tervbe vettük, hogy havonta egyszer szombat éjjel saját műszereinket elhozva közösen észlelünk. Megállapítottuk ugyanakkor azt is, hogy az összejöveteleinknek helyet adó Egyetemi Csillagvizsgáló egét Szeged város folyamatos „világítás-korszerűsítése” már igencsak lerontotta, nem igazán vonzó a látványa (a helyszín persze igen). Célszerűnek látszott az észlelés színterét valahol a várostól nem túl messze, jól megközelíthető, de már sötét helyen keresni. Így jutottunk el a közeli Mórahalom városáig.

A városka 20 kilométerre esik Szegedtől, és felvilágosult, aktív vezetői sokféle módon próbálják a hely arculatát a kultúra eszközeivel átrajzolni. Gyógyfürdőjét felfejlesztették, felépítették a konferenciahelyszínnek is alkalmas Aranyszöm rendezvényházat, nyári táborokhoz alkalmas infrastruktúrát teremtettek. Gyanítottuk, hogy határukban akad valahol egy volt tanyai iskola (utólag is hála Klebelsberg Kunónak), amely számunkra bázisul szolgálhat. Örömmel fogadta elképzelésünket Duka Félix, a rendezvényház igazgatója, tolmácsolva Nógrádi Zoltán polgármester (országgyűlési képviselő) támogató üdvözletét.

A várost az országhatárral összekötő mellékút mentén van egy önkormányzati tulajdonú terület, épületekkel, melyek egyike egy szépen felújított és átalakított volt kisvasúti állomás. Ennek udvarából kellemes körülmények között, jó ég alatt lehet észlelni, villamos energiát a távcsövek és PC-k hajtására a házból ki lehet vinni, melegedni –ha annak jön el az ideje – be tudunk húzódni. „Fizetségül” Mórahalom lakosságának tartandó bemutatókat ígértünk – mást amúgy sem nagyon tudtunk volna –, amit a hely tulajdonosa nagy örömmel fogadott.

Egyetlen baj volt eddig, az időjárás, amely hosszasan megvárakoztatott bennünket, de eljött végre a várva-várt avató-szombat, éspedig január 8-án. Újhold előtti, és teljesen derült téli ég várt ránk. 9 észlelő jelent meg, összesen 5 távcsövet felállítva, plusz néhány binokulárt, fotóállványt kihozva. A képi rögzítést egy filmes gép és egy digitális fényképezőgép tette lehetővé. Jó hangulatban telt az idő, az első melegedési szünetben pedig felhörpintettünk egy kevéske pezsgőt is – enélkül ugyebár nincs avatás!

A fő-fő témát persze a dátum hozta magával, itt volt a Machholz-féle üstökös a Fiastyúk mellett. Emellett terítékre került néhány nyílthalmaz és számos változócsillag is, a digitális fényképezőgép pedig – egyebek mellett – a környék éjszakai látványát is rögzítette. Jól érvényesült a közös észlelés nagy ereje, hogy minden távcső másfelé is nézhet, így az észlelők egy-egy körbejárással igen gyorsan láthatnak többféle célpontot. A hol leereszkedő, hol kissé szétoszló köd hidege, meg a fáradás azután lassan megtette a maga hatását, és az UT szerinti dátumváltáskor szépen összepakoltunk, és hazatértünk.

Az avatási éjjel szereplői voltak abc sorrendben: Asztalos Tibor, Balogh Gábor, Bonyák János, Bonyák Tímea, Csorvási Róbert, Fehér Ferenc, Sebők László, Sántha Miklós és Székely Péter. Reméljük, hogy azok a környékbeli amatőrtársaink, akiket eddig talán a szerencsétlen újszegedi ég tartott vissza az aktívabb közös észleléstől, meg fogják találni az észlelőbázisra vezető utat.

Ajánljuk...