Készüljünk a Vénusz-átvonulásra!

A május 26-i napbemutató alkalmával már alig másfél hét lesz csak hátra a június 6-án hajnalban bekövetkező eseményig, amelyhez hasonlót ma élő ember már nem láthat – hiszen a következő, hazánkból is megfigyelhető alkalomra egészen 2125-ig kellene várnunk. A szombati találkozó célja megismerkedni az eddigi Vénusz-átvonulások történetével, tanulságaival, különös tekintettel a 8 évvel ezelőtti eseményre, valamint felkészülni a következő alkalom eredményes megfigyelésére.


A 2004-es átvonulás során, kivetítéssel készült kép a napkorongról és az előtte elhaladó, fekete korongként megfigyelhető Vénusz bolygóról

 

A program:

  • 10:00-től gyülekező, saját műszerek felállítása a teraszon, kezdésig Nap-észlelés
  • 11:00-12:00 Vénusz-átvonulások eredményei a csillagászat történetében az 1800-as évektől napjainkig (Bartha Lajos)
  • 12:00-13:00 ebédszünet, közben Nap-megfigyelés a teraszon felállított műszerekkel és a kupolabeli refraktorral
  • 13:00-14:00 A 2004-es Vénusz-átvonulás (Mizser Attila)
  • 14:00-14:30 Az átvonulás megfigyelése – vizuálisan (Hannák Judit)
  • 14:30-15:00 Az átvonulás megfigyelése – fotografikusan (Molnár Péter)
  • 15:00- kötetlen beszélgetés, Nap-megfigyelés, fotózás, rajzolás

Az átvonulás megfigyeléséhez műszerünkön természetesen elengedhetetlen egy megfelelő minőségű napszűrő. A helyszínen lehetőséget biztosítunk saját műszerekre napszűrő készítésére kartonpapírból és Baader AstroSolar fóliaszűrőből. A pontos elkészítéshez kérjük, lehetőség szerint mindenki hozza magával műszerét (legalább a tubust), vagy pontosan mérje le a tubus külső átmérőjét, amelyre a szűrő rácsúsztatható lesz. Kérjük, a szűrőkészítés iránt érdeklődők mindenképpen küldjék el távcsövük paramétereit (külső tubusátmérő), hogy megfelelő mennyiségű kartonpapírt és fóliaszűrőt szerezhessünk be, melyek árát a helyszínen kérjük majd kiegyenlíteni.

Az előadóterem korlátozott befogadóképessége miatt kérjük a részvételi szándékot (és az esetleges távcső-paramétereket) a polaris@mcse.hu címen jelezni, lehetőleg legkésőbb május 22-ig.

A rendezvényen való részvétel feltételei megegyeznek az egyéb rendezvényeken szokásossal: MCSE-tagok számára ingyenes, nem-tagok számára 600 ft, illetve 400 ft (pedagógusoknak, nyugdíjasoknak és diákoknak).

 

Ajánljuk...