Csillagászat amatőr szemmel: asztrofotós kiállítás a Polarisban

A Fény Nemzetközi Éve első eseménye lesz a Polarisban két amatőrtársunk, Bajmóczy György és Czinder Gábor közös asztrofotós kiállítása. Mindenkit szeretettel várunk a kiváló fotókat bemutató kiállításon február 3-án 19 órakor!

A Fény Nemzetközi Éve egyik fontos alprojektje a Kozmikus Fény, amelynek során csillagászati felvételeket mutatunk be az érdeklődő nagyközönségnek és a csillagászat barátainak. Az utóbbi tíz év technikai fejlődésének köszönhetően immár hazánkban is tömegesen születnek szebbnél szebb asztrofotók, melyek szépsége önmagáért beszél. Ugyanakkor kitűnő lehetőséget adnak a csillagászati ismeretek terjesztésére is.

Asztrofotós kiállítás megnyitójára invitáljuk tagjainkat és az érdeklődőket. Az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban február 3-án 19 órakor nyitjuk meg a Csillagászat amatőr szemmel című asztrofotós kiállítást.

E kiállításon két amatőrcsillagász, Bajmóczy György és Czinder Gábor fotói láthatóak. A bemutatott objektumok nagy része
szabad szemmel, illetve binokulárral is megkereshető, a halványabb objektumok felkeresését érdemes nagyobb műszerekkel végezni.

Bajmóczy György: „2009 óta foglalkozom csillagászattal. A távcsőbe pillantva számomra az ismeretlen világ felfedezése, megismerése felejthetetlen élményt jelentett. A digitális technika fejlődésével mindenki számára elérhetővé vált a csillagászati képrögzítés, így én is elkezdtem megörökíteni a távcsőben látottakat. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjaként elsősorban Nap, bolygó és kettőscsillag megfigyeléseket végzek.”

20140220-nap-ha-bajmoczy

Czinder Gábor: „…azelőtt is volt egy-egy távcsövem, de valójában 2007 február környékén kezdődött az igazi „őrület”. Mindenféle szándék nélkül, céltalan égi fürkészés alkalmával, véletlenül találtam rá a Szaturnuszra. Eleinte nem hittem a szememnek, szinte megbabonázott, azóta érdekel behatóbban a csillagászat. Mint megannyi dolgot, ezeket az élményeimet is szerettem volna lencsevégre kapni, így elhatároztam, hogy megpróbálom lefotózni a látottakat. Leginkább a mélyég felvételek vonzanak. Azóta a felszerelésem jelentősen bővült, a technikai tudásom is fejlődött. Célom, hogy másoknak is megmutassam, milyen szépségek rejlenek a természetben, a csillagászatban. 2008 óta magam is MCSE tag vagyok.”

20140420-ori-czinder

E néhány év alatt olyan mennyiségű számunkra értékelhető felvétel született, amely előbb-utóbb indokolttá tette, hogy egy kiállítás gyanánt megmutassuk a közönségnek is. A kiállítás ötlete valójában Gyuritól származik, noha nekem már volt önálló kiállításom Tatabányán. Képeinken többféle technikai megvalósítással találkozhatunk.

1., Szolárgráf technika. Nem igényel semmilyen fotós felszerelést. Egy házilag elkészíthető eszköz segít a kép létrejöttében. Egy belül feketére festett csőben fényérzékeny fotópapír van elhelyezve, és egy tűszúrásnyi lyukon jut be a fény (sokszor hónapokon át). Tulajdonképpen a jól ismert Camera Obscura jelensége. Az is jól megfigyelhető, adott napon nagyjából mikor sütött a Nap.

2., „Csillaghúzós” képek. Impozáns helyszín, egy egyszerű fotóállvány, és jó fényképezőgép kell a készítéshez. A teljes expozícós idő általában 1-2 óra. Kiválóan érzékeltethető a Föld forgása, ezáltal a csillagok látszólagos mozgása.

3., Bolygók, Hold, kettőscsillagok. Nagy nagyítást adó távcsőre, szűrőkre, speciális kamerára van szükség.

4., Nap  képek. Speciális távcsövet, szűrőt igénylő kategória. A képrögzítés akár átlagos fényképezőgéppel is lehetséges.

5., „Mélyég” fotók. Fényerős távcső, az égbolt látszólagos elfordulását követő komoly mechanika, melyet a fényképezés ideje alatt egy számítógép vezérel, speciálisan átalakított érzékeny fényképezőgép nyújt segítséget.

Szeretnénk egy kis ízelítőt adni az éjszaka felettünk pislákoló csillagok világáról. Képeinket bátran ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a csillagok titokzatos világa.

A kiállítást életkortól függetlenül mindenki számára ajánljuk.

Ajánlott weboldalak:

http://www.bajmoczy.hu

http://www.czr-sys.hu

http://www.solargraphy.hu

Csillagaszat a sz Polaris v4.2c2 sm

 

 

Ajánljuk...