Egy nehéz év végére

Ez az év is úgy indult, mint a többi. Átészleltük magunkat 2020-ba, rekord számú észlelés született az alfa Orionis (Betelgeuze) elhalványulásáról. A kora esti égen gyönyörködtünk a Vénuszban, számtalan változócsillag- és mélyég-észlelés született. Folytatódtak a szakkörök, a „kicsi” és a „nagy” is, sok látogató láthatta a csillagokat és távcsöveinket.

Persze hallottuk az aggasztó híreket egy eddig embereket nem fertőző vírusról, de Kína olyan távoli, nem gondoltuk, hogy hozzánk is ilyen gyorsan elér ez az új kór. Tettük a dolgunkat, emellett gyönyörködtünk az égbolt csodáiban.  Majd elérkezett a március, és nálunk is megjelent a COVID-19. Jött az első zárás, az ország és mi is otthonra kényszerültünk.

Egészen addig egész nyugodt életünk volt a Polarisban. Az elmúlt nyolc év, amit itt töltöttem, gyorsan elrepült, annyi volt a tennivaló. Tavaly óta Csillagtanya, egyesületünk első saját észlelőbázisa is rengeteg munkát adott, nem volt idő unatkozni.  2020-ra is rengeteg tervünk volt, lakhatóvá, észlelésre alkalmassá szerettük volna tenni birtokunkat.

A távcsöves bemutatók júniusi újraindulásától kezdve mindenkit kértünk a maszkviselésre.

Az észlelőszakkör szeptemberi foglalkozása – maszkban.

A tavaszi lezárás júniusra véget ért, három hónap kényszerpihenő után végre újra fogadhattunk látogatókat. Jó volt látni, hogy nem felejtettek el bennünket, nem hiába tartottuk a kapcsolatot virtuális felületeinken és Meteoron keresztül. A kényszerűségből bevezetett korlátozott látogatói létszám miatt azonban mindig voltak olyanok, akik kimaradtak az esti bemutatókból. Csillagászatot kedvelő tagjaink sem adták fel az észlelést ezekben az időkben sem, sokaknak az éjszakai égbolt jelentett menekülést a bezártságból. Azonban hiába jött el a nyár, nem lélegezhettünk fel. El kellett halasztanunk a Meteor 2020 Távcsöves Találkozót, de vidéki csoportjaink, amíg lehetett, folyatták a munkát. A Polaris nyitva állt, innen figyeltük a közeledő, egyre fényesedő Marsot. A Csillagtanyán is folytatódott a munka: a kupola és a nagy Schmidt-Cassegrain-távcső végre a helyére került. Talán kárpótlásul érkezett hozzánk a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös, mely jó pár éve az első, látványos szabadszemes csóvás vándor volt égboltunkon.

Emlék a nyárból: a NEOWISE-üstökös. Bánfalvy Zoltán felvétele (Dobogókő) 2020. július 13-án 00:00 UT-kor készült 135 mm-es teleobjektívvel

Szeptembertől aztán a járvánnyal kapcsolatban egyre aggasztóbb hírek érkeztek, nyilvánvalóvá vált, nem vagyunk túl rajta, és csak rosszabbodhat a helyzet. Csillagvizsgálónkban megtettünk minden óvintézkedést, hogy amíg lehet, tudjunk látogatókat fogadni az észlelőteraszon.

November 11. óta zárva tartunk, rendezvényeket nem lehet szervezni, este 8 után kijárási korlátozás van életben. A fertőzöttek száma napról napra emelkedik, mindenki szeretteit félti. Este az utcák néptelenek, kihaltak, csak egy-egy kutyaugatás töri meg a csendet sétáltatás közben.

Eljött december, az év utolsó hónapja, vele együtt a karácsony, a szeretet ünnepe. Sokan vagyunk, akik már régóta nem ölelték meg szeretteiket, nem látták barátaikat, nem észleltek egy jót közösen. De még nem jött el ennek az ideje, most az óvatosság az első – hogy találkozhassunk az új évben is.

Az égbolt mindenkit megvár.

Békés Adventet!

Ajánljuk...