Tájékoztató az MCSE 2020-as programjairól

Tisztelt Tagtársaink! A koronavírus-járvány kapcsán életbe lépett veszélyhelyzet számos változást hozott Egyesületünk életében, különösképpen közösségi programjainkban.

A veszélyhelyzetet március 11-én hirdette ki a Magyar Kormány. Akkor még lehetőség volt jelentősebb létszámú bel- és kültéri rendezvények lebonyolítására, azonban úgy döntöttünk, március 12-én tartjuk utoljára nyitva a Polaris Csillagvizsgálót, majd határozatlan időre bezárjuk, nem tartunk nyilvános rendezvényt. Ebben az időszakban ügyeleteink, bemutatóink, szakköreink szünetelnek, ami természetesen óriási veszteség a csillagászati közösségi élet számára.

Március 14-én ülésezett Elnökségünk, az ülésen idei egyesületi programjainkat is megtárgyaltuk, így például nyári ifjúsági táborunkról és a tarjáni Meteor 2020 észlelőtáborról is volt szó. Természetesen most még nem lehet tudni, mikortól térhet vissza az élet a rendes kerékvágásba, és egyáltalán lesz-e lehetőség nyári táboraink megtartására. Épp ezért a kérdésben dönteni sem lehet most, az egyedüli lehetőség a kivárás.

A március 16-án életbe lépett rendelkezések értelmében a közeli hónapok valamennyi, nem a Polarishoz kötődő programjairól is le kell mondanunk, nem lesz Messier-maraton, Űrhajózás napja, és minden bizonnyal a május 2-i Csillagászat napja is elmarad.

Ülésezik az MCSE elnöksége. A távol lakó tagtársak számára videokonferencia tette lehetővé a bekapcsolódást. (fotó: Török Tünde)

Jó esély van arra, hogy tartósan otthon kell maradnia mindenkinek. A munkavégzés tekintetében előtérbe kerül a távmunka, a diákok számára a tanulás is áthelyeződik a virtuális térbe.

Akinek van lehetősége, otthonról is végezhet csillagászati megfigyeléseket, azokat megoszthatja amatőrtársaival, feltöltheti észlelésfeltöltőnkbe.  Lehetőség van az időhiány miatt eddig be nem küldött,  fiókban maradt megfigyelések kidolgozására, feltöltésére, vagy cikkírásra a Meteor számára (távcsőmegoldások, csillagvizsgáló-épületek, észlelési beszámolók stb.).

Egyesületünkkel továbbra is lehet tartani a kapcsolatot a virtuális térben: honlapjainkon (www.mcse.hu, www.csillagaszat.hu), a Csillagvárosban (csillagvaros.hu), valamint a Facebookon. Korábbi előadásaink, előadás-sorozataink elérhetők Youtube-csatornánkon: www.youtube.com/Csillagaszat. Várjuk észleléseiket észlelésfeltöltőnkön: eszlelesek.mcse.hu

Új tagokat folyamatosan várunk, a tagfelvétel nem szünetel, a belépőfelületen kérjük megadni az adatokat. A tagdíjakat átutalással kérjük rendezni, bankszámlaszámunk: 62900177-16700448.

Kérjük, bármilyen, az MCSE-vel kapcsolatos kérdéssel e-mailben keressenek minket jól ismert címünkön: mcse@mcse.hu

Akik “önkéntes távmunka” keretében be szeretnének kapcsolódni munkánkba (honlapok gondozása, észlelési archívum kezelése, bővítése stb.), ugyanezen az e-mail címen jelentkezhetnek. Köszönjük!

Bízunk benne, hogy hamarosan ismét találkozhatunk személyesen is valamelyik rendezvényünkön!

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Ajánljuk...