Zajácz György kapta a Kulin György-díjat

Fél évszázados ismeretterjesztő, mozgalomépítő és változócsillagászati tevékenységéért Zajácz Györgynek ítélte oda az MCSE Elnöksége a 2022. évi Kulin György-díjat.

A díjátadásra az október 8-i változós találkozón került sor, melynek a debreceni Atomki adott otthont. A találkozón – melyről bővebben majd a Meteorban írunk, illetve az ott készült videofelvételeket közzétesszük a Youtube-on – elsősorban változócsillagászati témájú előadásokat hallgathatott meg a közönség. Ezúttal jóval kevesebben vettek részt a vártnál, mind az előadók, mint a regisztrál résztvevők körében nagyon sokan beteget jelentettek: covid-fertőzés miatt nem tudtak eljönni, ami alaposan felforgatta a találkozó menetét. Így is 35 fő vett részt változós találkozónkon, ott voltak a “veterán” változósok épp úgy, mint a középgeneráció képviselői, és szép számmal jöttek el fiatalabb érdeklődők. Reméljük, ők is csatlakoznak változós észlelőmozgalmunkhoz!

A Kulin György-díj átadása. (fotók: Károlyi Gábor)

“Zajácz György 2022”. A plakett hátsó oldalán egy 30 cm-es Newton-távcső látható – ezzel a típussal látták el az ország bemutató csillagvizsgálóit az 50-es, 60-as években Kulin és munkatársai.

Zajácz György egy ötvenes évekbeli “ős-Meteorral”. Egy kis ajándékcsomagot is összeállítottunk, benne régi kiadványokkal, tudván, hogy a kitüntetett is gyűjti mozgalmunk relikviáit.

Zajácz György (Zag) méltán érdemelte ki az elismerést. A változócsillagok észlelésével, majd adataik feldolgozásával a hetvenes évek óta foglalkozik. Az Albireo Amatőrcsillagász Klubhoz csatlakozva létrehozta a Magnitudo című lapot, amelynek 1974 és 1980 között nyolc száma jelent meg, benne rengeteg feldolgozással, változócsillag-fénygörbével, jó képet adva hazai változócsillag-észlelésekről, és az adatok hasznosíthatóságáról. Programozó matematikusként elsők között használta fel a számítástechnika lehetőségeit a változócsillag-adatok feldolgozásában. A fénygörbék simításával kapcsolatos eredményeiről az AAVSO 1997-es találkozóján is beszámolt. A későbbiekben a japán VSNET adatainak felhasználásával hozott létre adatbázist, az onnan kinyert fényörbéket rendszeresen bemutatta találkozóinkon.

A debreceni találkozón tartott előadásából (Változózás Debrecenben – Magnitudo) megtudhattuk hogy pontos kimutatást vezetett az elmúlt évtizedek szakköri és ismeretterjesztő tevékenységéről is. Impozáns adatok következnek! Az elmúlt fél évszázadban 2075 szakköri foglalkozáson 29.770 fő vett részt, az ismeretterjesztő programokon (előadások, távcsöves bemutatók) 1648 alkalommal 81.937-an szerezhettek csillagászati ismereteketet. Az 1983 és 2022 között tartott 106 komplex bemutatón 12.038-an vettek részt. Az ismeretterjesztő programokat Debrecenben, Hajdú-Bihar Megyében, illetve a Partiumban tartották.

Zajácz György a debreceni Agora munkatársaként – ahol a planetáriumi programokat és a távcsöves bemutatókat szervezte – is sokat tett a csillagászat népszerűsítéséért. Reméljük, nyugdíjas éveiben ismét több energiát tud fordítani csillagászati megfigyelésekre, különös tekintettel a változócsillagokra.

Gratulálunk!

A debreceni változós találkozó csoportképe.

Ajánljuk...