A 2007-es Mars oppozíció

Az interneten évszám nélkül keringő átverős levél (hoax) a Mars 2003-as közelsége óta évről-évre komoly vaklármát okoz minden augusztusban. A levél szerint augusztusban lesz a Mars hozzánk a legközelebb, és szabad szemmel akkorának látszik majd, mint a telehold. Butaságokat tartalmazó lánclevelek helyett inkább lássuk: mi is az
igazság a marsközelségek kapcsán, és lesz-e egyáltalán ilyen 2007-ben?

Az említett levél legnagyobb tévedése, hogy azt állítja, a Mars akkora lesz, mint a Hold szabad szemmel. A Hold a valóságban kisebb a Marsnál, de mindig jelentősen közelebb van hozzánk, ezért sokkal nagyobbnak látjuk. A méretkülönbség a legnagyobb marsközelségekkor is a Hold javára dől el, de ezt minden kételkedő saját maga is eldöntheti majd, amikor a Hold elfedi a földközelben levő vörös bolygót
2007. december 24-én hajnalban. Addig is a mellékelt fotónkon egy szoros Hold-Mars együttállás látható: 2006. január 8-án este a Mars mellett elvonult a félhold. A felvételeket azonos időközönként készítettük, majd a Holddal összeillesztve az egyedi képkockákat, a Mars útja kicsi pontsorként látható. A két égitest látszó méretének különbségéhez talán nem kell sok kommentár. A Hold ekkor csupán 397 ezer km-re, a Mars viszont 352 millió km-re volt tőlünk.

Milyen közel kerülhet hozzánk a Mars?

A 2003-as nagy Mars-közelségkor 55,7 millió km-re volt tőlünk a vörös bolygó. 2007 decemberében 88,6 millió km lesz legkisebb távolsága. Látható, hogy ez jelentősen nagyobb távolság, mint 2003-ban volt. Érdemes kicsit alaposabban is utánajárni, milyen gyakran, és milyen mértékben közelíti meg egymást a két bolygó.

Marsközelség, azaz oppozíció csak minden második évben következik be. Amíg a Föld egyszer megkerüli a Napot, addig a Marsnak egy teljes keringéshez 1,88 évre van szüksége. Így a földközelség után egy évvel a Mars még csak egy kb. fél pályaívet tett meg, azaz éppen a Nap túlsó felén fog tartózkodni — a földpálya átmérőjével,
azaz 300 millió km-rel messzebb van ilyenkor tőlünk. Újabb év elteltével mind a Mars, mind a Föld a Nap egyazon oldalán tartozkodik, így ismét közel kerülnek egymáshoz.

Ha a Mars pontosan kétszer akkora idő alatt kerülné meg a Napot, mint a Föld, akkor belátható, hogy mindig pályájuk ugyanazon pontján találkoznának. Az év ugyanazon időszakában következne be a közelség, és a  bolygó távolsága is minden alkalommal ugyanannyi lenne. Ez azonban nincs így, mert a Mars kevesebb mint két év alatt kerüli meg a Napot. Ráadásul a bolygók pályája nem kör, hanem ellipszis, a Mars pályája pedig különösen elnyúlt, épp ez okozza azt, hogy az egyes Mars-közelségek között jelentős különbség van. Ha a Mars oppozíciókor naptávolban, a Föld pedig napközelben tartózkodik, akkor a távolság nagy lesz, ha a Föld van naptávolban és a Mars napközelben akkor pedig jelentősen kevesebb. Ennek következtében a Mars-Föld közelítések is nagyon változatosan alakulnak.

 

A fenti táblázat tanúsága szerint a 2007-es
oppozíció nem a legkedvezőbb, de szerencsénkre decemberben következik be. A vörös bolygó ekkor magasan a horizont felett lesz megfigyelhető — és ez a megfigyelésekhez  igen kedvező. A Nappal való szembenálláskor 68° magasan delel.

A következő kilenc évben nem lesz a mostaninál nagyobb közelség. Jobb körülmények lesznek 2016 tavaszán, 2018 nyarán pedig ismét a 2003-as látványhoz hasonlóban lesz majd részünk: nagy bolygókorong, de sajnos alacsonyan a látóhatár felett.

A 2007-es téli láthatóság

A bolygó korongja 2007 októberében éri el a 10"-es korongméretet, és fényesedik 0 magnitúdóra. November második felétől az év végéig kitűnően tanulmányozható lesz a felszíne. December 19-én 15,8" mérettel lesz a legnagyobb. Ekkor -1,6 magnitúdó fényességű, narancsos-vöröses színű, nyugodt fényű "csillagként"
az éjszakai ég legfényesebb objektuma lesz a Hold után. Ezután lassan távolodik tőlünk, de még hetekig kiváló lehetőség nyílik megfigyelésére.

 

Különleges megfigyelési lehetőségek

Különleges csemegének ígérkezik, hogy december 23/24-én hajnalban a Marsot elfedi a Hold. Ekkor a Mars éppen a legnagyobb korongját mutatja majd, így minden kételkedő összevetheti majd a telehold méretével.
A Hold ekkor 33′, azaz 1980" méretű lesz, a Mars pedig 15,8" — ez "csupán" 125-szörös méretkülönbség…

A legnagyobb közelség ideje alatt érdemes
megpróbálkozni a bolygókorong ragyogásának kitakarásával a Mars két aprócska holdjának, a Phobosnak és a Deimosnak a megfigyelésével. Ezek nagyon közel keringenek a bolygóhoz, ezért keringési idejük rövid, és a bolygóperemtől is csak alig távolodnak el.

Augusztusban még ugyan távol lesz tőlünk, de ebben az időszakban áthalad az Aranykapun, azaz a Hyadok és a Fiastyúk csillaghalmazok között. A látványos csillagkörnyezetben fénylő égitest hálás fotótéma, és szép szabadszemes látvány! Augusztus 6/7-én hajnalban pedig a Mars szép díszletül szolgál a Hold és a Fiastyúk találkozójához.

 

Kapcsolódó linkek: 

Ajánljuk...