A hónap észlelése: a Jupiter

Az őszi estéket szinte beragyogja szalmasárga fényével a Jupiter, a “magyarok csillaga”. Az óriásbolygó 12 évente kerüli meg Napunkat, a 12 év felében az égi egyenlítő alatt, a másik felében pedig fölötte tartózkodik. Számunkra az utóbbi helyzet a kedvező, olyannyira, hogy 2022-ben már kezd valóban kedvezővé válni a bolygó égi helyzete. Legalább is az előző évekhez képest.

A Jupiter immár az égi egyenlítő táján tanyázik, észlelhetősége sokkal kedvezőbb, mint a még mindig a Capricornusban cammogó Szaturnuszé (Emlékezzünk rá, alig két éve volt a két bolygó szoros együttállása!). Babcsán Gábor a szeptemberi nyugodt esték egyikét használta ki arra, hogy egy szép, részletdús rajzot készítsen a Jupiterről. Íme egy klasszikus rajzos észlelés!

“Nézelődésnek indult, de annyira szép volt, hogy lerajzoltam végül. Izgalmas, nagy kivetülések, fátylak az NEB mindkét oldalán, főleg a EZ felé, amelyben szakadozott az EB. A SEB finomabb,ez is kétosztatú, délre egy nagy fehér ovállal a keleti oldalon, amely mögött talán már a GRS látszik összenyomódva, de ez még zavaros. Sok réteg a déli pólus felé, néha még 5 sötét sáv is.”

 

Ajánljuk...