Színpompás üstökösfotók

Óriási az érdeklődés a hajnali égen látható NEOWISE-üstökös iránt. Amint arról bizonyára sokan értesültek, különösen attraktív volt a csóvás égi vándor “megjelenése” július 8-án hajnalban – az éjszakai világító felhőknek köszönhetően. 

Ismét igen  látványos NLC-ben gyönyörködhettek a korán kelők, megtörtént az, amire valószínűleg kevesen számítottak: a világító felhők zavarták az üstökös észlelhetőségét. A felvételek közül most Szendrői Gábor horvátországi fotóját mutatjuk be, amely Privlakából készült. A kép alján a Velebit-hegység vonulatai láthatók.

2020.07.08-án hajnalban ismét észleltük a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst feleségemmel, Szakály Nikolettával Privlakából, Horvátországból. Az üstökös látványát egyre fényesebb, összetett struktúrájú és változatos színű éjszakai világító felhők (NLC) tették még különlegesebbé. A fotografikus észlelés mellett a páratlan látványt Zeiss 10×40-es binokulárral és szabad szemmel is figyelemmel követtük. Az üstökös egészen 2:44 UT-ig észlelhető volt vizuálisan a kristálytiszta égen. (Szendrői Gábor)

Igen fontos lenne a látványos fotók mellett rajzok készítése, fényességbecslések végzése (utóbbiak révén tudjuk követni az üstökös fényességváltozását), és szintén értékesek a leírások, amelyek az üstökös látványát, az észlelés élményét adják vissza.

Üstökösészlelések az MCSE Észlelésfeltöltőjén (jó böngészést!): https://eszlelesek.mcse.hu/browse.php?cat=U

Ajánljuk...