A Magyar Csillagászati Egyesület 1990–91. évi tevékenysége

Évkönyvünk előrehozott zárása miatt most az 1990. október 1.–1991. június 30. közötti időszakról számolunk be.

Kiadványok

A Meteor megjelentetése továbbra is kiemelt feladataink között szerepel. Az elsősorban észlelőkhöz szóló kiadvány profilját folyamatosan módosítjuk, részben az olvasók visszajelzései alapján. Itt kapnak helyet az MCSE-vel kapcsolatos aktuális hírek, programajánlatok, és a hazai amatőrcsillagászat egyéb hírei is. Távcsőépítési rovatunk indításával egy újabb réteget is megcéloztunk. Igyekszünk a csillagászat legújabb eredményeit továbbra is bemutatni.

Fontos előrelépés, hogy az AAVSO segítségének köszönhetően megfigyelőinket néhány nap késéssel értesíteni tudjuk az új felfedezésekről a Meteor Gyorshírek c. kiadványunkban.

Azokat a tagjainkat, akik nem fizetik elő a Meteort, időszakos körlevelekben tájékoztatjuk. Ezeket a körleveleket anyagi okokból kizárólag nekik küldjük, hiszen jórészt a Meteorban is megjelent híradásokból állítjuk össze azokat.

Az MCSE talán leglátványosabb eredménye, hogy továbbra is létezik magyar nyelvű csillagászati évkönyv. A Meteorhoz hasonlóan ez a kiadvány is rengeteg áldozattal készül, megjelentetése már–már meghaladja erőnket, ugyanis az alapadatok, a cikkek „beszerzésétől” a terjesztésig mindent magunknak kell megoldanunk.

Az 1991–92-es Konkoly Thege-évfordulók kapcsán emlékfüzetet jelentettünk meg, és négy csillagászati képeslapot adtunk ki.

Rendezvények

Első budapesti találkozónkat – 80 résztvevővel – 1991. december 18-án rendeztük a Planetáriumban. Itt mutattuk be 1991-es évkönyvünket, beszámolókat tartottunk a csillagászat és az amatőrcsillagászat aktuális kérdéseiről, csillagászati „bolhapiacot” szerveztünk és ismertettük asztrofotós pályázatunk eredményét.

1991. május 18-án – a Regiomontanus Csillagászati Klubbal közösen – Esztergomban emlékülést rendeztünk Konkoly Thege Miklós halálának 75. évfordulóján.

Egyesületi szervezésben kerestük fel a Szabadság-hegyi csillagvizsgálót. Jól sikerült autóbuszkirándulást szerveztünk az Eger–Ózd–Piszkéstető útvonalon. Több ízben tartottunk távcsöves bemutatást a budai Várban.

1991. március 23-án tartottuk harmadik közgyűlésünket, az 1990-eshez hasonló programmal. Az egyesületi tevékenységről szóló beszámolókon kívül előadást hallhattunk a Hubble Űrtávcsőről, a csillagászati képeslapokról, a szünetekben pedig az MCSE és az Uránia termékeiből vásárolhattak a résztvevők. Elnökségünkben egy személyi változás történt: Babcsán Gábor lemondott titkári funkciójáról, helyébe Csaba György Gábort választotta a közgyűlés.

Kulin-emléktábla

Alapítónk, Kulin György tiszteletére emléktáblát készíttettünk, melynek anyagi hátterét tagjaink adományaiból biztosítottuk. Az emléktábla Nagyszalontán (Kulin György szülővárosában), a Muncii u. 11. sz. házon került elhelyezésre. Felirata magyar és román nyelvű. Avatására 1991. április 27-én került sor, több száz érdeklődő jelenlétében.

Egyesületünk javaslatára a Nemzetközi Csillagászati Unió kisbolygót nevezett el Kulin Györgyről. Az 1940 AC jelű kisbolygó végleges elnevezése: 3019 Kulin.

Ráktanya

A veszprémi Megyei Művelődési Központ rendelkezésünkre bocsátott egy 40 m2-es helyiséget Ráktanyán, melynek felújítását megkezdtük, de a munkák nagyon lassan haladnak. Ráktanya 500 m-es tengerszint feletti magasságban van, a Bakonyban. (Itt rendezzük nyári észlelőtáborainkat is, melyek a hazai amatőrök seregszemléivé váltak.) Némi ráfordítással az egész év során használható megfigyelőhelyet alakíthatnánk ki itt, melyet elsősorban tagjaink vehetnének igénybe (egyszerre 6–10 fő).

Szakcsoportok

Egyesületünkben jelenleg öt szakcsoport működik (Csillagászattörténeti Adatgyűjtő Csoport, Hold-észlelési, Számítástechnikai, és Oktatási szakcsoport, valamint az MCSE Uránia Csillagvizsgáló Hálózat). 1991 elején megalkult első helyi csoportunk, az MCSE Pécsi Csoportja. További szakcsoportok létrehozását is tervezzük.

Vállalkozások

1990 őszén mindkét vállalkozásunkat megszüntettük (Hegymászó és Szolgáltató Ágazat, illetve Vadvidék hegymászó bolt). Vállalkozásainknak köszönhető, hogy egyáltalán műszereket vásárolhattunk, továbbá a Meteor 1990-es kiadásának ráfizetését kompenzálni tudtuk. Indításuk előtt azonban nem tájékozódtunk kellőképpen, s a velük kapcsolatos adminisztratív teendőket hosszú távon nem tudtuk vállalni. Időközben jelentős járulékos költségek is felmerültek, melyeket nem terveztünk előre.

Az így kieső összeget más forrásokból kell pótolnunk (pályázatok, szponzorok, pártoló tagsági díjak, fizetett hirdetések stb.). Jelentős segítség, hogy a Középülettervező Vállalat nyomdája kedvezményesen állítja elő a Meteort (ami azonban még a kedvezményes áron is óriási anyagi terhet jelent számunkra), továbbá az, hogy az Uránia Csillagvizsgáló 1991-re is ingyenesen bocsátotta rendelkezésre egyesületi helyiségünket.

MCSE-tagság

1991 első felében csak kismértékben nőtt taglétszámunk, ami a tagdíj emelésének tudható be, és annak, hogy még mindig nagyon gyenge a propagandánk: az érdeklődők nehezen szereznek tudomást egyesületünkről. Jelentősen nőtt viszont szakcsillagász tagjaink száma, ami az egyesület növekvő szakmai elismertségére vall.

Ajánljuk...