Rezsabek Nándor sarki fény beszámolója

Észlelők neve: Rezsabek Nándor, Rezsabek Nándorné
Észlelők kontaktadatai: 1071 Budapest, Bajza u. 1.; 20-973-1484; rezsabek@mcse.hu
Dátum: 2003.11.20.
Időpont: 22:14–22:48 KÖZEI
Légkör: Nyugodtság: 7; Átlátszóság: 4
Észlelés helye: Budapest, VII. kerület, Damjanich utca 46.
Jelenség észrevételének időpontja: 22:14 KÖZEI
Jelenség végének időpontja: 22:48 KÖZEI
Iránya: észak–északnyugat
Kiterjedése: horizontálisan 50°, függőlegesen 60°
Fényessége: 2
Színe: vöröses
Formája: nincs speciális forma
Szerkezete: homogén
Mozgás: mozdulatlan
Leírás:  • Aznap este 19:15 KÖZEI körül sarki fény riadóztatás érkezett telefonon Keszthelyi Sándortól, Pécsről. Az egyébként viszonylag fényszennyezésmentes, de ugyanakkor csak egy 20°x60°-os égterületet engedélyező budapesti, erzsébetvárosi bérházunkból nem látszott a sarki fény. Gyors Kiskun Csoport riadóztatás után kirándulás a közeli Városligetbe, ahonnan sajnos szintén nem láttam semmit – itt ugyan vannak sötétebb helyek, de Hősök tere és a Műjégpálya fényburája nem a legtökéletesebb háttér.

  • 22:14 KÖZEI-kor viszont szerencsével jártam. Kinéztem az ablakon, és feltűnt az Aurora Borealis! Az észlelést később a ház magasabb, jobb kilátású pontjairól, majd ismét az ablakból végeztem — a körfolyosó takarása miatt sajnos csak a jelenség „felső” részét észlelve. Gyors telefon a kilátóban észlelő pécsi amatőröknek, hogy ez ismét az, majd később újra Kiskun Csoport riadó.

  • Az északi fény vöröses színű, homogén szerkezetű, 2-es fényességű, mozdulatlan, speciális formája nincs. Észak–északnyugat irányában — a Polarisig — látszik, függőlegesen 60° magasra fut.

  • 22:48 KÖZEI-kor ért véget a fokozatosan halványuló látványosság az ég színházában.

Ajánljuk...