100 óra csillagászat

 

Távcsöves bemutató Fülöpszálláson, és Soltszentimrén

A 100 óra csillagászat keretén belül 2.-án Fülöpszálláson az egyik kocsma parkolójába települtünk ki. Nagy érdeklődést nem váltott ki a megmozdulás, de kb. 10 ember azért megnézte a Szaturnuszt, és a holdat.
3.-án Soltszentimrén az Általános iskolában volt egy előadás a Szaturnuszról, majd ezt távcsöves bemutatás követte. Itt kicsit nagyobb érdeklődés volt, a fülöpszállási általános iskolából is átjöttek kb. 20-an. Összesen mintegy 40-45 ember nézte az eget. Szabadszállásról két ifjú amatőr is átjött, illetve az egyikük édesapja hozta őket.  Ők is általános iskolások, 7, 8. osztályos tanulók.

Morvai József

 

Távcsöves bemutató Kecskeméten

Április 3.-án Kecskeméten, két helyszínen tartottunk távcsöves bemutatót. A Katedra Középiskola előtt Szíjártó Sándor állította fel az iskola Celestron C8-as távcsövét és 20-30 fős közönség előtt tartott bemutatót. A Planetáriumnál E. Kovács Zoltán, Szőlősi Attila és jómagam tartottuk a frontot egy 150-es Zess Meniscas távcső kíséretében. Mindkét bemutató este 19-kor kezdődött, és előzetesen beharangozta a sajtó is. Ennek köszönhetően, a Planetáriumnál, már a kezdés időpontjában többen várakoztak, sőt még a távcső kicipelésére is akadtak önkéntes segítők. Természetesen az est főszereplői a Hold és a Szaturnusz voltak, de azért megpróbáltunk beállítani néhány fényesebb mélyégobjektumot is. Ez utóbbi viszonylag változó sikerrel járt, az erős fényszennyezés és a viszonylag párás légkör miatt. Szerencsére elég sokan verődtek össze ezen a kellemes estén, így mintegy 30-35 fő nézhetett bele a távcsőbe. Közben érkezett egy úriember, aki arról kérdezett bennünket, hogy Szolnokon vajon lesz-e hasonló bemutató mivel, egy Szolnoki ismerőse vett a közelmúltban egy távcsövet (állítólag nem "Tesco gazdaságosat"), de nem nagyon ért hozzá és szüksége lenne egy kis segítségre. Mi javasoltuk neki, ha teheti hozza el a csövét a másnapi bemutatóra, vagy pedig keresse fel az MCSE honlapjának programajánlóját, ugyanis ott megtalálhatóak az előre bejelentett további helyszínek is. A közönség kb. 22:30-ra fogyott el, így lassan összepakoltunk.
Másnap már (április 4.-e 19 óra) három helyszínre vonult ki a csapat. A Planetárium és a Katedra Középiskola mellett a Főtér is terítékre került. A Planetáriumnál (Szőlősi Attila és Oppelt József vs. Zeiss Meniscas) és a Katedránál (Szíjártó Sándor vs. Celestron C8) viszonylag mérsékeltebb érdeklődés jellemezte ezt az estét. A Főtéren viszont nem volt panaszra okunk. Itt Morvai József, Morvai Anikó, Vincze András és jómagam álltunk a Planetárium Made LX-200 tipusú távcsöve mellett.

 

Rögtön az elején rá kellett döbbennünk, hogy a tömeg méretéhez képes igen kevés az egy távcső, így gyorsan bevetettünk egy laptopot is a sorbanállás hatásainak enyhítésére. Az est folyamán több "VIP" vendég is tiszteletét tette nálunk. Először a Petőfi Népe újságírója csinált egy villáminterjút velünk, majd egy táborszervező hívott meg bennünket nyári táborba bemutatót tartani. Este 10 óra körül megjelentek a közterület felügyelők is, és távcsőbe kukkantás helyett (pedig mi nagyon ajánlottuk) mindenféle engedélyeket követeltek rajtunk, és nem hatotta meg őket, hogy nem "itt a piros, hol a pirost" játszottunk, hanem kultúra, ismeretterjesztés, meg ilyesmi történik a helyszínen. Miután a szigorú fellépés hatására az éppen 20-30 fős közönség közül többen is rosszalásukat fejezték ki egy kissé engedékenyebbek lettek és csendben elvonultak. Fél óra múlva nem tudjuk miért, de egyszer csak a rend őrei is megjelentek, és nehezményezték autóinkat a Főtéren. Velük viszont sikerült ésszerű kompromisszumot kötnünk, és eltávolítottuk a bemutatáshoz nem nélkülözhetetlen autóállományt. Sajnos őket sem sikerült távcső végre kapni, de legalább belátták, hogy nem mi vagyunk azok a rendbontók melyektől meg kell tisztítani a várost.

 

A bemutató alatt folyamatosan szóró anyagot osztottunk, melyben mind a Kiskun Csoportról, mind a Planetáriumról tájékozódhattak az érdeklődők. Józsi kihelyezte a Csoport vendégkönyvét is, melybe számtalan beírás született. Amikor fogyatkoztak az érdeklődők, Józsi hangosan hívta fel a közelben sétálók figyelmét az "ingyen távcsőbenézés" lehetőségére, melynek meg is lett az eredménye. Így például még a színházból hazafele sétáló közönség is részesült Galilei élményében. Legnagyobb sikere a 200x nagyításos "holdsétának volt", de a vendégkönyvi bejegyzések alapján (3 oldalnyi) volt aki, szerelmes lett a Szaturnuszba. Fél tizenkettőre fogyott el a közönség és összepakolás közben úgy számoltuk, az este folyamán legalább 300 embernek sikerült bemutatni a távcső csodáját

 

Szűcs László

 

{mosimage} 

 A cikkhez kapcsolódó anyagok:

Cikk a "100 óra csillagászat" rendezvényről az MCSE honlapján

Az MCSE Képgalériája

 Az MCSE Kiskuncsoport galériája az eseményről

Ajánljuk...