113. Vincze Ildikó Szerk.: Gothard Asztrofizikai Obszervatórium. Gothard Astrophysical Observatory.

{mosimage}

A könyv nem rendelhető meg Horváth József könyvtárostól, ne írjunk levelet a 9707. Szombathely, Szent Imre herceg u. 112. (ELTE Gothard Csillagvizsgáló) címére, és annak aki nem ír, nem fog küldeni ingyen egy kötetet.

Már elsőre is nagyon szép ez a könyv: színes címlapján az Orionnak legszebb része van: a Lófejtől a Nagy Ködig. Belül is végig fényezett papíron fut a (magyar és angol) kétnyelvű szöveg, telítve jóminőségü képekkel (10 színes és 12 fekete-fehér képei közül az utóbbiakban a 19. századvégi nova, üstökös, napfogyatkozás, ködfolt fényképek Gothard Jenőtől).
Az obszervatóriumot általánosan bemutató prospektus ez: kül- és belföldi szakemberektől a laikus látogatókig mindenki szívesen forgathatja.
A herényi csillagvizsgáló alapítása, története, régi megfigyelőmunkája. A hányattatás, majd az újrakezdés évei: szombathelyi Uránia Csillagvizsgáló, MTA szputnyikmegfigyelő állomás, 6 méteres kupolában 60 centis Zeiss tükrös távcső, ELTE hallgatók gyakorlóbázisa, csillagászattörténeti kiállítás. A régi és a mai könyvtár, fotólemeztár, archívum rövid története. A mai, korszerü, a számítógépeket és a világhálót használó modern kutatómunka, hogy mit is tevékenykednek a ma csillagászai. Egyúttal a múlt megbecsülése is. Mert a régi csillagászok vállára állva jutunk egyre feljebb és feljebb … közelebb a csillagokhoz.

Ajánljuk...