140. Barrow, John David: A Világegyetem eredete.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megrendelhető a Kulturtrade Kiadó KFT. (1027. Budapest, Margit körút 64b.) címén.

Tisztán kozmológiai könyv. Az 1952-ben született szerző nem nagyon bajlódik az előzményekkel, a korábbi korok vélekedéseivel: gyorsan elmondja azt, amit az 1990-es évek elején tudtunk a Világegyetemről: az első másodpercétől kezdve a 15 milliárd éves koráig bezárólag.
Főleg a háttérsugárzás jellemzőit, a korai felfúvódásos időszakot ismerteti, meg a féreglyukak labirintusait.
A könyv szakszerü, ábrái sokatmondóak, szövege közérthető, gyorsan elolvasható. Mégis: kezdőknek, laikusoknak nehéz lehet. A természettudományok iránt komolyabban érdeklődőknek írták, olyanoknak akik már több kozmológiai könyvet elolvastak. Persze maga a témakör is iszonyú gyorsasággal fejlődik. 1994-ben még naprakész lehetett. A hazai 1994-es első és 1997-es második kiadás is friss volt. Ma már nem lenne helyes változatlanul kiadni.
Jól kiegészíti az alaptanulmányt a bőséges jegyzetanyag, és a magyar nyelvü irodalomjegyzék. Furcsaság viszont, hogy a könyv címe kétféleképpen: A Világegyetem születése” és “A Világegyetem eredete” is szerepel magyarul az egyes ismertetések, papírborítók, reklámok, felsorolások között: még egy könyvön belül is. Pedig ez a két cím egy könyvet jelent.

Ajánljuk...