149. Brahic, André: A Nap gyermekei. Eredetünk története.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Kapható a Typotex Kiadó székhelyén (1024. Budapest, Retek u. 33-35.) is. Megvásárolható a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III., Laborc u. 2c.) és megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461, Budapest, Pf. 219.) postacímén 3400 Ft piros postautalványon történő küldésével, vagy átutalással.

Brahic párizsi asztrofizikus (a Voyager és a Cassini ürszondák programjában is részt vett, mellesleg a Neptunusz gyürüjének a felfedezője) egy naprendszerbeli utazásra vezet bennünket. Mégpedig abba a Naprendszerbe, amelyben hosszú ideje élünk, de amely csak most, az 1970-1990-es években tárulkozott ki teljes részletességgel előttünk.
A könyv szakmailag, témakörében, adataiban nagyon komoly és alapos mü. A bolygók, a holdjaik, meg az interplanetáris térben cirkuláló egyéb szemét friss adatait, kikutatott, lefényképezett, megmért tulajdonságait ismerteti. Szövegét a szövegközi ábrái, a végén lévő táblázatai, és 87 színes csillagászati fényképei jól kiegészítik.
A könyv szövege ugyanakkor nagyon vidám! Tele van jópofa hasonlatokkal, tréfákkal, szóviccekkel. Stílusa nevettető, meghökkentő, szinte az élőbeszéd, az ismeretterjesztő előadás közvetlenségével ható. Hogy ez a nagyon ritka, de jóízü stílus kinek köszönhető az a könyvből nem derül ki. Lehet, hogy az eredeti mü halál komoly szövegezésü volt, és azt csak” a fordító ültette át ilyen kedélyes stílusúra. Az is lehet, hogy ez a francúz főbolygász volt már eleve ilyen vicces, és ezt a fordító szöveghelyesen és vicchelyesen lefordította a hunok nyelvére. Mindkét esetben Piróth Attilát illeti a dicséret, mert ezt nagyon jól tette!
Ajánlható a könyv egy gyakorló amatőrcsillagásznak, egy csillagászati ismeretterjesztő előadásokat tartó előadónak, egy érdeklődő és nyitott gondolkodású kezdőnek is. Mindegyikük szórakozva jut értékes ismeretekhez!

Ajánljuk...