235. Ponori Thewrewk Aurél: Hajnali szép csillag

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megvásárolható az MCSE-nél és a Polaris Csillagvizsgáló Boltjában.

Ponori Thewrewk [ejtsd: Török] Aurélt személyesen is ismerhetjük, hiszen köztünk van. Csillagász, amatőrcsillagász, csillagászattörténész, ismeretterjesztő, oktatói munkáit is ismerjük. Köztük a legnagyobb műve: az 1993-as Csillagok a Bibliában című. Ebből Jézus anyja kimaradt, így most ez a könyv folytatja és teszi teljessé amazt.


Több évtized alatt gyűjtötte össze azt a sokat, amit több évezred alatt mondtak, írtak, hittek, véltek, verseltek, énekeltek Máriával kapcsolatban. Az óriási anyag átnézése talán nagy munka volt, de azután könnyű volt az érdekességekből csemegézni.


Nehezebb lehetett ezekből a csillagászati vonatkozásokat kiválasztani, azután ezeket elemezni, értelmezni, magyarázni. A fényesebb égitestek, az állatövi csillagképek, más ismert csillagelnevezések lehetnek a jelöltek, de nyilván kevés a tudás, és sokkal több a vélekedés, a legenda, a hitvilág ködös múltja. És hiába markolunk sokszorosat, már nem fogunk semmivel sem többet. Szűz Mária már a Bibliában is alig említett mellékszereplő. Kétezer év óta pedig alakjára csak a legendák tömege rakódott.


És a legnehezebb dolog, a két eszmerendszer (a racionális és pozitivista természettudományra támaszkodó csillagászat, valamint a lelkes sőt ezesetben bizony vakbuzgó vallásos keresztény hitvilág) együttes figyelembevétele. Mindkettő egyvalakiről beszél (Arató Szűz, Napba öltözött Asszony, Hajnali Szép csillag, Szűz, Nagyboldogasszony, Ragyogó Csillag, Babba Mária, Szűzanya, Patrona Hungariae) ám mégis mintha teljesen mást értene alatta. Nehéz, nagyon nehéz a kettő egybegyurmázása. Legfeljebb a részletes és alapos ismertetés. Utóbbit, ez az alapos könyv: becsülettel megtette.

Ajánljuk...