163. Bödők Zsigmond: Látványos égi jelenségek 2003-2004.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Ez egy nagy ötlet! Évkönyvet (illetve Kétév-könyvet) kiadni a leglátványosabb csillagászati jelenségekről a nagyközönségnek. Csak a csodás csemegéket. Csupán (a két év alatt látszó) tíz jelenséget ismertet, de a legszebbeket.
Bödők Zsiga szakcsillagász (Prágában a Károly Egyetemen és Pozsonyban a Komensky Egyetemen végzett asztrofizikus szakon), és a magyar amatőrcsillagászok régi, jó barátja. Leghíresebb könyve: Az ezredvég napfogyatkozása címmel, a legnépszerűbb napfogyatkozás könyvünk volt. Azzal a könnyvel teljesen azonos méretű, nyomdatechnikájú, belső szerkesztésű ez a mostani kötet.
A napfogyatkozások, a holdfogyatkozások, a Merkúr-átvonulás, a Vénusz-átvonulás, a nagy Mars-földközelség, a legszélesebbre táruló Szaturnusz gyűrűrendszer, a Perseida- meteorraj: értelmes leírása, szép képekkel kísérve. Kiegészítésül az űrkutatás várható érdekességei.
Gratulálhatunk a szerzőnek: ötletes, szép, hasznos, érdekes könyvet adott ezzel a csillagászati ismeretterjesztés kezébe. Nyilván sokan megvásárolják majd, és várják az itt leírtak bekövetkezését. Majd legalább ekkor próbálnak gyönyörködni az égbolt legszebb tüneményeiben. Hátha máskor is…!
Persze csak akkor: ha jó idő lesz, és arra a szerző nem adhat garanciát. Ő maga is kétségbeesetten, és rángatozó gyomorral rohangált 1999. augusztus 11-én a Nagy Magyar Alföld közepén ide-oda: a szakadó esőben, és a forgalmi dugókban. Ennek a zűrzavarnak a jó leírása olvasható itt. Az Ezredvég napfogyatkozása” szerzője csaknem lemaradt az ezredvég napfogyatkozásáról.

Ajánljuk...