17. White, Michael – Gribbin, John: Stephen W. Hawking. Élete a tudomány.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Sok az, ha egy könyvet 20 nyelvre fordítanak le és több mint 10 millió példányban fogy el a kiadását követő első három évben?
Persze, hogy sok! Sőt meglepő, ha ez egy kozmológiai könyv, és olyan száraz és érdektelen” témáról szól, mint a világegyetem eredete és szerkezete. Nos az “Idő rövid története” ilyen: 1982-ben jött az ötlet és vitte rá – az egyre rosszabodó betegségével küszködő — szerzőjét az anyagi szükség. 1988 tavaszán jelent meg, óriási siker lett, háziasszonyok, hentesmesterek, színésznők, taxisofőrök nem csak vásárolták, hanem olvasták és meg is vitatták. Nem győzték újranyomni! Hónapokig, évekig a könyv a sikerlistákat vezette, írója médiasztár lett, Spielberg megfilmesítette, fél Amerika hawkingos-trikókat hordott, stb.
Ennek a sikerkönyvnek a szerzőjéről szól ez a mostani kötet. Ketten írták. Úgy osztották el az írnivalókat, hogy White az újságíró írta meg Hawking életrajzi dolgait, családi hátterét, gyermekkorát, tanulmányait, sörözéseit, betegségének alakulását, három gyermekét, utazásait, a nagyközönség által óhajtott “story”- kat (1,3, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16. fejezetek nyilván). Gribbin az asztrofizikus megírta a csillagászati, fizikai, kozmológiai (2, 5, 7, 9, 11, 13, 15.) fejezeteket, a fekete lyukakat, az ősrobbanást, a szuperhúrt, stb. és ezek a fejezetek szépen egymást váltva következnek “egy paraszt – egy király” alapon!
Hawking nem szeret beszélni a betegségéről, és még kevésbé a magánéletéről” írják álszent módon az előszóban a szerzők. Ám aztán mindent bele, vájkálnak ők bőven, ott ahol nem illene!
De a terjedelmes könyvben a pletykák mellett jut Hawking tudományos tevékenységére is hely. Kissé keveredik ugyan mindaz amit Hawking előtt is már tudtak, az amit Hawking talált ki és az amit Hawking szeretett volna kikutatni.
De ez a könyv ugye Hawkingról szól? Hát a nagyközönségnek a legegyszerűbb úgy tálalni, hogy minden őérte történt évszázadok óta! Volt valami Galilei, élt valami Newton is, egyesek még Einsteint is fizikusnak tartják…….jó, jó, de itt van Hawking! Ő a kortársunk, őt nagyon szeretjük, pedig milyen elesett, beteg, testileg sorvadt, csakis a ma élő emberek jóságából tud létezni, és ilyen jókat kigondolni. Biztos születtek mélylélektani elemzések arról, hogy a rossz lelkiismeretű emberiség miért is imádja, pátyolgatja ennyire a “mi” Hawkingunkat!

Ajánljuk...