130. Dalos Endre: Az én világom.

{mosimage}

A Draco különkiadása.

A könyv megrendelhető Dalos Endre (7030. Paks, Építők útja 22.) címén, piros postai utalványon elküldött 600 Ft-ért. Előzetes információ: {dae@dpg.hu}
Egy amatőrcsillagásztársunk nagyszabású összeállítása: amatőrcsillagász társainak. Benne van minden naprendszerbeli objektum: nagybolygó, kisbolygó, üstökös, Föld, Hold, Nap, holdak, meteorok, állatövi fény. Minden ami az Oort-felhőn belül kavarog.
Az elmélet, táblázatok, történet, friss adatok, ürszondák hírei, amatőrcsillagászati észlelési lehetőségek és módszerek. Ki-és össze-
szedett adatok könyvekből, fordítások külföldi folyóiratokból, magyar amatőrcsillagászok gondolatai, és bizony néhány sor, elem, ötlet, név ismerős a levelezőlistáinkról is.
Megható Dalos Endre életrajza egy oldalban összefoglalva: Endre elsősorban amatőrcsillagász, másodsorban szakkörvezető, harmadsorban lapszerkesztő, negyedsorban amatőrcsillagászati-lexikoníró. A teljes élethez: elég is ennyi!
Néhanapján pici perturbációk érik: család, munkahely, gyerekek, unokák, de ő töretlenül rója az égi pályákat. 1978 óta gyüjti ennek a könyvének az anyagát. A Draco negyedéves folyóiratban és mellékleteiben jelent meg elsőként. Most itt egybeszerkesztve könyvben: sokkal jobban használható.
Rengeteg adat, óriási adatbázis, sok érdekesség, naprakész enciklopédia. Érdemes megvenni sokunknak: egy észlelőnek, egy ismeretterjesztőnek, egy érdeklődőnek. Akár egy kezdő általános vagy középiskolás tanuló (sőt tanár!) kezébe is bátran adható: biztosan megkedveli, mert így érdekesnek találja a csillagászatot.
Tagnévsorok, szerzői listák, könyvek és folyóiratok halmaza teszi teljessé a kötetet. Aki az elmúlt 25 évben amatőrcsillagászkodott hazánkban: annak a neve benne van. Jó a nyomdatechnika, a pici betük is jól olvashatók a könyvben.
DAE most is itt van közöttünk. Most már nyugdíjas: tehát időmilliomos. Szorgalmasan szerkeszti a második (A Tejútrendszer) és a harmadik (A Galaxisok) kötetét. Erőt, kedvet, és jó egészséget kívánunk Endre!

Ajánljuk...