175. Herrmann, Joachim: Atlasz. Csillagászat.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megrendelhető a Magyar Könyvklub közönségszolgálatán (1546. Budapest, e-mail: {rendelés@mkk.hu} tel.: 235- 5020). Megvásárolható a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. ker. Laborc u. 2c.), és megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület postacímén (1461. Budapest, Pf. 219.) is piros postautalványon 2890 Ft-ért, hátoldalon a tétel megnevezésével, vagy átutalással.

Az első kiadás 1973-ban jelent meg Németországban. A csillagászat tudományának folyamatos változása miatt átlagosan két évente, átdolgozva, újra és újra kiadják.
A magyar nyelvű kiadás (1992, 1994, 1996, 2002) mindig a legutóbbi német változatot követte. A fordítók némi magyar vonatkozásokat azért be-be csempésztek. Az egyes kiadások méretben, kivitelben, sőt oldalszámban sem különböztek, annak ellenére, hogy a Springer Kiadót az Athenaeum Kiadó váltotta fel, ugyanis a nyomda ugyanaz maradt. Egyes fejezetek kisebb részei kerültek frissítésre. A könyvek szövege nagyrészt azonos maradt, az illusztrációk úgyszintén.
A csillagászat alapvető tudnivalóit sorolja fel: táblázatokkal, grafikonokkal, képekkel, csillagtérképekkel, nívós és mégis közérthető szöveggel. Az egyes jelenségek, objektumok, témák ismertetését nem betűrendben hozza, azaz nem lexikon. Ez itt enciklopédia, tematikusan halad: csillagászattörténet, szférikus csillagászat, bolygórendszerünk, csillagok, Tejútrendszer, extragalaxisok, kozmológia fejezetekkel.
Legvégül a csillagos ég áttekintő térképei évszakonként, azaz áttekintően. Majd az egyes csillagképek, mind a 88 darab következik, az Ursa Minortól kezdve és egyre délebbre haladva. A kis csillagkép-térképek határmagnitudója: 6,5 körüli. Minden csillagkép nevezetességeit (csillagok, kettőscsillagok, változók, mélyegek) részletesen ismerteti a szöveg.

Ajánljuk...