19. Mizser Attila szerk.: METEOR csillagászati évkönyv 1997.

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén, rózsaszín postautalványon 600 Ft (tagoknak 500 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

Az MCSE az 1990-es évre szólóan kezdte el csillagászati évkönyveit. Ezek az évkönyvek tartalmaznak
1. az évi, friss csillagászat adatokat,
2. általános csillagászati táblázatokat,
3. nagyobb tanulmányokat a csillagászat eredményeiről,
4. hazai intézmények, szervezetek beszámolóit.
Ezek közül csak az elsőn fut át az idő. A másik három évek, évtizedek múlva is érdekes az olvasónak. Nem butaság tehát régi csillagászati évkönyveket vásárolni, sőt az idő múlásával egyre érdekesebbek, értékesebbek lesznek a régi kötetek.
A szokásos napi, havi, éves látnivalók táblázatai 1997-re kiegészülnek az 1995. ben látott üstökösökkel és szupernóvákkal, az összes eddig látott periodikus üstökös táblázatával, csillagkatalógussal.
A csillagászat legújabb eredményei utáni nagy cikkek. Sárneczky Krisztián: Az ezredvég üstököse (tavasszal jön a Hale-Bopp üstökös) Szatmáry Károly: Más csillagok bolygóinak felfedezése. Holl András: Az Internet a csillagászatban. Guzsik Tamás: A középkori keresztény templomok keleteléséről. Barlai Katalin – Boronkai Ágnes: Csillagászati kódexek a Corvina Könyvtárban. Sebők György: Komáromi Kacz Endre (1908- 1965) amatőrcsillagász és festőművész élete.
Végül a MCSE, a MTA CSKI, a Szegedi Csillagvizsgáló, Bp-i Planetárium éves tevékenységeiről olvashatunk beszámolót.

Ajánljuk...