215. Gribbin, John – Gribbin, Mary : A természettudományokról mindenkinek

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

A tudományos ismeretterjesztés általános, sok mindent felölelő, összefoglaló, az egyes tudományok közötti összefüggéseket bemutató könyve. Lehetőleg a tudományos szakzsargon nélkül, hétköznapi szavakkal írja le a 20. század legvégének tudományos ismereteit a természetről.


A természettudományokat a kicsikkel kezdi: atomok és elemek, az atom belsejében, részecskék és mezők, és a kémia. Aztán: az élet molekulái, az evolúció. Utána jön mindezek színtere: a Föld, mint égitest és változó bolygó, a geofizika, a légkör alakulása.


A csillagászat csak a 180. oldalon kezdődik. A Nap, a csillagok, más csillagok bolygói, a mi Naprendszerünk kialakulásával és kisebb égitestjeinek leírásával. A csillagok életútja fejezet a csillagfejlődési utakat írja le. A Tejútrendszer után az univerzum nagyléptékű szerkezete jön. Szokás szerint az ősrobbanás szép tűzijátékának leírása zárja a kötetet.


A fordító itt alkalmazza a “nebula” kinézetű ősi magyar szavunkat, és meg is magyarázza, hogy a nebula az “többféle csillagászati objektumtípust rejt: a tejútrendszeren belüli csillaghalmazokat és gázfelhőket csakúgy, mint a tejútrendszeren kívüli önálló nagy galaxisokat”. Nem ködfolt, nem mélyég, hanem nebula.


Ezt leszámítva: egy átfogó, olvasmányos, a tudományok szépségeit és érdekességeit összefoglaló művet ajánlhatunk másoknak és magunknak.

Ajánljuk...