217. ELTE-TTK : A Vénusz többnyelvű térképe

{mosimage}

Megvásárolható 1000 Ft-ért a Polaris Csillagvizsgálóban (Budapest, III. Laborc u. 2/c.) és megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület postacímén (1461. Budapest, Pf. 219.) piros postautalványon, hátoldalon a tétel megnevezésével, vagy átutalással.

Kiterítve egy 84 x 59 cm-es poszter két oldalán van a kiadvány, nyolc részre hajtogatva. Egyik oldalán hat különböző nyelven (magyar, angol, horvát, bolgár, lengyel, cseh) ismertetik a Vénusz bolygót, mivel valóban több ország, több városában adták ki ugyanezt 2002 és 2003 során. Magyarul 2002-ben.


Egyik oldalán a Vénusz térképe két darab, egyenként 38 cm-es átmérőjű körben. Meg több ábra, sok radarkép a jellemző alakzatokról. A Vénusz égi helyzete 2012-ig.


Másik oldalán az Esthajnalcsillag általános leírása, története, légköre, felszíni alakzatai, fizikai és csillagászati adatai, a felszíni szerkezetek elnevezési rendszere, szép kis illusztrációkkal díszítve.


Jegyzék sorolja fel a Vénusz objektumait, melyek mind a női nem neveit viselik. Külön a magyarokat: az Erika, Margit, Tünde, Orczy (Emma), Klafsky (Katalin) krátereket. További magyar hölgyekre vágyók Nyerges Gyula honlapján olvashatnak részleteket:  http://esztergom.mcse.hu/magyar/venusztabla.html

Ajánljuk...