218. E. Kovács Zoltán: Napfogyi avagy naplopó Hold

{mosimage}

Megvásárolható a Kecskeméti Planetáriumban (6000. Kecskemét, Lánchíd u. 18/a. tel: 76/50-50-75, info@plani.hu) személyesen 840 Ft-ért. Megrendelhető a postacíműkre piros postai pénzesutalványon elküldött 1000 Ft-ért, mely már a postaköltséget is tartalmazza.

“Szervusztok Gyerekek! Zoli bácsi vagyok. Csillagász. Én írtam Nektek ezt a könyvecskét. Rajzolni viszont nem nagyon tudok.”


Így kezdi Zoli bácsi a könyvet, és nagy lendülettel ismerteti a csillagászat legelemibb ismereteit. Csak az ég két főszereplőjét (a Napot és a Holdat) beszélteti. Kedvesen beszélnek a Zolibácsi-figurához, egymáshoz és a kis olvasókhoz. Mert itt csak a kicsiknek szól minden, az alsó határt nyilván az éppen olvasni tudó 6 évesek jelentik. Nekik beszél a Hold fázisairól, a fény természetéről, a Nap és a csillagok fényéről, arról hogy miért negyed a fél Hold, a hamuszürke fényről, a méretarányokról, a keringési és forgási időkről, és főként a napfogyatkozásokról. Leginkább a magyar 1999-esről, de szeretettel vár 2006-ra mindenkit Törökországba, ő ott lesz biztosan (mármint a Nap és barátja a Hold, talán Zoli bácsi is).


Aranyosan, érthetően, logikusan, könnyedén szól, a gyermekek nyelvén. Jók a könyv A4-es méretében a kísérő rajzok: egyszerűek, biztosan sikeresek a picik szemében. A Napocska, Telepisti, Félpisti, Kifli-Pisti. Még a nagyobbaknak is értelmes olvasmány. Sőt, felnőttek is haszonnal forgathatják: hiszen míly sokan nem értik a Hold fényváltozásait, és mennyire sokan biztosak abban: a csillagok azért világítanak, mert süti őket a napfény.


Vajon Zoli bácsi is volt gyermek? Tanúsíthatom: igen! Zalaegerszegen, 1970 augusztusában lehettem először országos csillagászati nagyrendezvényen, és láthattam életemben először élő amatőrcsillagászokat. Az esti ég alatt beszélgettem egy értelmesnek tűnő 14 éves kissráccal. Megmutattam neki, hogyan kell változócsillag fénybecslést végezni. A Cassiopeia gammáját le is észleltettem vele. Eközben átfutott egy meteor is az égen. A srác nagyon boldog volt, mert életében először látott ilyet. Na, ezeket felírjuk – mondtam. Hogy is hívnak? Kovács Zoltán – mondta.


Ki tudja, nem éppen ilyen apróságok vésődnek-e be egy kissrác lelkébe? Zoli az érettségi után az ELTE-re került és ott csillagász diplomát szerzett. Nem észlelő lett belőle, hanem kiváló ismeretterjesztő, az utóbbi másfél évtizedben pedig a Kecskeméten a planetárium igazgatója. Zoli bácsi lelkes, aktív, örökmozgó, a csillagászati ismeretek terjesztésének fáradhatatlan munkása, a környék amatőrcsillagászainak nagy pártfogolója. Első könyve – reméljük – nem az utolsó!

Ajánljuk...