29. Zombori Ottó – Grétsy Zsombor : Napfogyatkozás 1999.

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható (volt).

Hát…. azért ez a kis kötet nem az örökkévalóságnak íródott! Egyszeri alkalomra született, csakis arra a célra, hogy az érdeklődő nagyközönség, inkább a fiatalabb korosztály kapjon némi információt a hazai teljes napfogyatkozásról. Erre az egy célra alkalmas volt és csak a megrögzött könyvgyűjtők őrizgetik polcukon a könyvecskét, a többi nyilván már régen a papírkosarakban landolt.
A könyv szép színes borítójú. Hátulra beragasztva egy kihajtható térképmelléklet van: képek, Magyarország térképén a teljes árnyék, csillagtérkép az 1999. 08. 11. 12:50-kori égállásnak megfelelően (az összes bolygó, még a Plútó helyzetét is mutatja!)
A szöveg a jelenségről ad alapvető információkat, felkészít a fogyatkozás várható eseményeire. Stílusa kellően izgatott.
Itt olvasható a médiák által agyonhangsúlyozott gondolata az első szerzőnek: Magyarország különleges helyzete….Éppen Magyarország területén van az az észak-dél irányú vonal, amelynek mentén pontosan a helyi délben következik be a napfogyatkozás csúcspontja….Ez a világon egyedülálló hely Székesfehérvárnál van, volt koronázó székvárosunknál, ami ezeréves államiságunk ünnepe előtt pár hónappal különlegesen szép ajándék a természettől…..Szemléletes képzavarral élve: az elsötétülés közepén “üt delet” a helyi napóránk – noha a napórák egyáltalán nem ütnek, és sötétben amúgy sem működnének…” Hát így….!
Azért ha a könyvecske másik szerzője a nyelvész Grétsy László csillagászkodó fia, sőt nyelvészetileg maga Grétsy professzor lektorálta: miként maradhattak benne nyelvtani hibák? Én legalábbis párat találtam benne. Pl. Vénusz-bolygó, Merkúr bolygó. Kétperces, másfél perces, egypercesség. Időjárás-jelentés. A Nap sokszor nagybetűvel, többször kisbetűvel is szerepel.
Nyelvészeink nem vehették észre, hogy a Rigel az nem: b Ori. A Pollux nem: b Gem, a Castor nem: a Gem, stb. még vagy tucatnyi csillag (nem akadtak rá a görög betűkészletre!). Persze a Syrius (á CMa) nem az északi éggömb legfényesebb csillaga: hanem a délié! …… de ne piszkálódjunk tovább!….Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik! A kiadvány kiadása, nagy példányszámban előállítása és árusítása nyilván nem tűrt halasztást és időt rabló pepecselést.

Ajánljuk...