236. Bálványos István, Kovaliczky István szerk.: A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület jubileumi

{mosimage}

A könyv 700 példányban jelent meg. Ára: nincs. A kiadó címe: TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület 2800. Tatabánya. Kossuth u. 106. (2802. Pf. 215.) e-mail: megyetit kukac ax.hu

A legkisebb megye egyúttal a legaktívabb is az amatőrcsillagászat terén, értve utóbbi alatt a szakkörök nagy számát és aktivitását, az ismeretterjesztő rendezvényeket, találkozókat, táborokat, szóval a nyitott égbolt alatti közös együttlétet. Az 1953-ban létrehozott TIT keretén belül szorgoskodó Csillagászat Baráti Köre is olyan aktív volt, hogy hiába mondta ki 1989-ban országos megszűnését a CSBK: itt ebben a pici megyében ez a csillagászati ismeretterjesztő (és baráti) munka tovább folyt és folyik mind a mai napig.


A TIT létrehozása óta Földünk éppen 50-szer kerülte meg a Napot, és ez a csillagászatilag ritka jelenség jó alkalom volt arra, hogy az emlékkötetet a csillagászbarátok tele írják megyéjük csillagászati eseményeivel, történéseivel, visszaemlékezhessenek a régi szép időkre.


A Tatabánya székhelyű Komárom-Esztergom megye csillagászatilag igencsak decentralizált, hiszen az említett városokon kívül még Bajna, Dorog, Héreg, Kisbér, Környe, Nyergesújfalu, Oroszlány, Tarján, Tata, Tát és legfőképpen Mogyorósbánya az ahol: csillagászati szakkör, csillagvizsgáló, aktív munka, rendezvényszervezés van, vagy volt. A könyvben ezen csillagászati munka története tárul fel. Decentralizáltan, azaz minden helyen valaki megírta a történéseket és a kötet szépen egymás után közzé teszi ezeket.


Kovaliczky István, Forgács József, Mécs Miklós, Kővári Edit, Laczó Magda, Szíjártó Lajos, Moczik Csaba személyes hangú írásaikban emlékeznek vissza csillagászkodásuk miértjeire és hogyanjaira, ifjú koruk élményeire, mai megoldásaikra. A sok korabeli újságcikk, meghívó, plakát, csillagászati felvétel, tábori életkép, csoportkép idézi az elmúlt pár évtizedet. Az eddig annyira megbúvó és ismeretlen Zombori Ottó életéről, csillagászati hajtóerejéről is részletesen olvashatunk. És mialatt az Uránia Csillagvizsgáló igazgatója kedvenc csillagász-verseit szavalja a kötetben: ott láthatjuk a fényképen Ottót is, főműszere: a Trabantja társaságában.


Lelkesek, emberiek, összetartóak, vidámak e kis megye lakói! Csillagászkodni jó dolog, de különösen jól lehet csillagászni Komárom-Esztergom megye területén! Szívesen írok majd rólatok a 100. évfordulón is!

Ajánljuk...