27. Littmann, Mark – Willcox, Ken – Espenak, Fred : Napfogyatkozás a maga teljességében.

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén, rózsaszín postautalványon 1500 Ft (tagoknak 1200 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI. ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

A nagyszerű könyv 1999 augusztus 11-e tiszteletére és a jelenség előtt egy hónappal jelent meg. Így jól használhatták a megfigyelők is, de mivel a könyv az összes napfogyatkozásról szól (a teljeseket 2052-ig, a részlegeseket 2020-ig tárgyalja): jó lesz ez még máskor is!
A könyv mindent részletesen megtárgyal, amit csak a napfogyatkozásokról tudni kell. A múltba vezet: milyen élmény volt ez őseinknek, hogyan ismerték meg egyre jobban a jelenség részleteit, mit adott a csillagászatnak, fizikának, Einsteinnek a teljes fogyatkozás. Aztán a jelen következik: mit lehet és kell figyelni, hogyan viselkedik az élővilág, a vizuális és a fényképezéses módszerek ismertetése. Végül a jövő következik: ábrázolják a földtekén az összes teljes, gyűrűs és részleges fogyatkozás helyét, idejét, adatait 2000. febr.5-től 2020. dec.14-ig, sőt a teljes és gyűrűsöket: 2052. szept.23-ig. Sőt visszamenőleg 1970- 1999-ig.
A könyv csakis az észlelő amatőrcsillagászoknak szól, hiszen mindig aprólékosan leírja a módszereket, segédeszközöket, adatokat, szoftvereket, weblapokat, címeket, film-nyersanyagokat, expozíciókat, pólusraállást, napszűrőket, stb.
Ismerteti azt a gyógyíthatatlan betegséget a holdkórossághoz hasonló fogyatkozásfüggőséget” amiben a könyv szerzői és segítői is szenvednek. Ezen szerencsétlen emberek egyik kontinensről a másikra, egyik lehetetlen helyről a másikra vándorolnak (pénzt, időt, fáradságot nem kímélve), mert kibírhatatlan vágyat éreznek, hogy újra és újra láthassák azt, hogy pár percig: NEM süt a Nap!
Méltán nevezhetjük a kötetet a “Napfogyatkozók Bibliájának”, hiszen ami ebben a könyvben nincs benne: az nem is létezik!
Jó a könyv eredeti ábraanyaga és ezt hasonlóan príma nyomdatechnika teszi élvezetessé. A kiadó belecsempészett több magyar vonatkozású anyagot (intézmények, honlapok, magyar könyvek, hirdetések) is.
Jól jön még ez a könyv azon óvilági lakosoknak 2001. jún.21-én, 2002. dec.4-én (Afrika) és 2006. márc.29-én (Egyiptom, Törökország) akik lesznek olyan szerencsések, hogy ismét pár percig bőrükön érezhetik a Hold árnyékának hűvösségét!

Ajánljuk...