243. Tuboly Vince – Bartha Lajos – Mitre Zoltán – Keszthelyi Sándor – Mizser Attila – Szabó Sándor

{mosimage}

A könyv a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány (9915. Hegyhátsál, Fő u. 19.) címén 1500 Ft-ért rendelhető meg. A módszer, hogy levélben vagy e-mailban (tubolyv kukac axelero.hu) előre megrendeljük a kötetet, ők elküldik a könyvet (beledugják a csekket) és utána egyenlítjük ki az összeget. Csak 1500 Ft-ot kell küldeni, mert a postai költséget az alapítvány átvállalja. Aki számlát kér, annak adnak.

Ím itt a nagy mű! Az első magyar nyelvű könyv, amely elejétől végéig a Vénusz átvonulásokról szól!


Kellett hozzá a Vénusz és a Nap, és a magyar amatőrcsillagászok lelkes serege, és amikor egyvonalba esett ez a három: akkor létrejöhetett ez a könyv! És nem hiányzott egyik sem: ott volt a Vénusz (úgy ahogy még egyikünk sem látta soha sem: tetőtől talpig feketében!), ott volt a Nap (amely aztán sütött rendesen egész nap tisztán!) és ott voltak a megfigyelő, a bemutató, az ámuló és bámuló magyar földlakók: és minden ment mint a karikacsapás! És most már idekerültek mindannyian, belenyomtatva, belefagyasztva ebbe a könyvbe. Megállítva az időt 2004. június 8-án, örökre, vagy legalábbis pár milliárd évig!


Igen! Ez a könyv is kellett mindehhez. A szorgalmas szerkesztők, a lelkes szerzők, a kiadás anyagi hátterét biztosító Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, és maga az alapítvány jól funkcionáló szervezete. Így egy nagy méretű 21×29 cm-es könyvet kaptunk, szépen szövegszerkesztett és nyomtatott olvasmányokkal, belső fényképek sokaságával, és külön szép, nagyrészt színes asztrofotós képmellékletekkel.


Tuboly Vince: Történelmi Vénusz átvonulások című (53 oldalas) tanulmánya, a legterjedelmesebb és egyben a legátfogóbb, mert a jelenség eddig eseményeit, észleléseit taglalja egyetemesen. Nagyon szépen összeszedett és illusztrált anyag!


Bartha Lajos: Átvonulások magyar szemmel: a magyar vonatkozású Vénusz és Merkúr átvonulások. (16 oldalas) Ugyanez, de a régi magyar vonatkozásokkal: kiknek vagy helybejött a jelenség, avagy elutaztak a Föld leglehetetlenebb helyeire.


Mitre Zoltán: Vénusz átvonulások előfordulása. Csaknem hatezer évet (mínusz 1998 és plusz 3956 között) átívelve vizsgálja a jelenség periodicitását és gyakoriságát.


Tuboly Vince: A Föld naptávolságának meghatározása. Ez mutatja be azt a számítási módszert, amivel a Föld-Nap távolság kiszámítható volt. Megteszi 19 mostani időadatra és megállapítja: majdnem olyan jól mértünk mint elődeink 1769-ben!


Szabó Sándor: Vénusz átvonulás 2004. június 8-án. (14 oldalas terjedelemben) összesítve és a rovatvezető által feldolgozva van a hazai észlelések anyaga. Kicsit visszatekint a régi korok észlelőire is. Szakszerűen elemezi a 2004-es jelenség legapróbbb mozzanatait is, táblázatban közzétéve a beérkezett időadatokat.


Mizser Attila: Vénusz átvonulás találkozón Csehországban. A szerző Tycho Brahe és Kepler kastélyában járt a jelenség előtt egy hónappal, itt készült fel a jelenségre.


Mizser Attila: MCSE – Sulinet – Polaris. Itt már maga a jelenség sikeres észlelése és bemutatása zajlott Budapesten.


Kósa-Kiss Attila: Fénygyűrű a Vénusz körül. Nagyszalontára kiküldött amatőrtársunk a könyv más részén bővebben szerepel. Itt csak a Vénusz-légkör okozta érdekes jelenséget elemzi egy oldalon.


Kiss László: Sydney-i Vénusz-átvonulás. A lehető legmesszebbre: Ausztráliába is küldtünk expedíciót. A szerző, Derekas Aliz oldalán (300 ausztráliai lakossal együtt) kiválóan észlelte és mutatta be az átvonulás ottani szakaszát.


Mitre Zoltán: Hell Miksa és Sajnovics János nyomában, avagy látogatás Vardő szigetén 2004 júniusában a Vénusz átvonulás alkalmából. (16 oldalas) A szombathelyi főiskola hallgatója Norvégia Vardő nevű szigetére küldte ki magát. Hellék után nem ő volt az első odaránduló magyar, de talán a legkedvesebb fogadtatásban ő részesült a szigetlakók által. Útibeszámolója igen élvezetes olvasmány. Szerző megígérte a helyi erőd parancsnokának, hogy 2012-ben nagyobb létszámú magyar csapatok szállnak partra Vardőn!


Keszthelyi Sándor: A Vénusz átvonuláskor történtek, az észlelők és a nézők névsorával. Itt végre 40 oldalon keresztül kiélhette magát a grafomán szerző: mindent amit csak beküldtek neki, aprólékosan közzé is tehette. Helyszíneket, körülményeket, műszereket, észleléseket, időadatokat és főleg neveket és neveket!
Arad, Baja, Balassagyarmat, Balatonkenese, Becsehely, Békés, Békéscsaba, Bóly, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Egyházaskarcsa, Érd, Esztergom, Etyek, Fülöpszállás, Gyál, Győr, Győrújbarát, Győrújfalu, Hajdúböszörmény, Harkakötöny, Harta, Hegyhátsál, Hódmezővasárhely, Kalocsa, Kaposvár, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunlacháza, Kocsér, Kolozsvár, Kőszeg, Kővágószőlős, Lég, Miskolc, Mosdós, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nagynyárád, Nagysimonyi, Nagyszalonta, Nagyvenyim, Nyúl, Paks, Pécs, Pilisvörösvár, Piszkéstető, Pozsony, Pusztazámor, Répcelak, Simonyifalva, Sopron, Szarvas, Szécsény, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szilváskő, Szolnok, Szombathely, Vaskút, Veszprém, Zalaegerszeg, Zenta amatőrcsillagászai, lakosai, iskolásai, tanárai, járókelői sorakoznak itt, (sokezren) név szerint is, akik elmondhatják: én is láttam a Vénuszt a Nap előtt!


Mindent köszönünk! A jelenséget is, a nézősereget is, és ezt a könyvet is! Azt is, hogy élhettünk 2004-ben!

Ajánljuk...