205. Joó György: A Föld energiarendszere

{mosimage}

Könyvesboltokban kapható.

Gyönyörű kiállítású album, a hazai nyomdaipar büszkesége. A nagyméretű, végig fényezett papíron a színes ábra és fotóanyag színvonala igen magas! Az ára is az.

Bőven csillagászati könyv ez! Benne a Föld végig nagybetüvel szerepel, mert itt új oldaláról, mint egy égitestet mutatják be nekünk.  A mélyét, melynek energiaviszonyai még a naprendszerbeli ősidőkbe vezetnek. Az anyagát, melyet még korábbi hatások állítottak össze. A felszínét, melyet főként külső becsapódások alakítottak. Igen: a Föld történetében
sok kozmikus test becsapódása okozott jelentős változásokat.

Éppen úgy, ahogy a többi bolygón is. Mert ilyen égitestként írható le a Merkúr, a Hold, a Vénusz, a Mars is. A becsapódások nem kímélték az óriásbolygók holdjait sem, a kisbolygókat sem. Alakították felszínűket, áttörték kérgüket, a kozmikus sebek okozta vulkanizmus még több égitesten ma is működik.

Érdekes így, a sokféle égitestet szerves egységben tárgyalva látni. Egy újabb tudományágról, az összehasonlító planetológiáról szóló könyv ez. A nagyközönségnek mindenképpen a legelső a sorban. Ám a magasfokú érdeklődők igényeit is kielégíti.

Földanya felnevelt bennünket. Vigyázzunk a Földünkre!

Megjegyzés: A csillagászatot csak érintő könyvről a földtudományi szakmán belül viták dúlnak. Lásd:

Ajánljuk...