30. Fűrész Gábor: Teljes napfogyatkozás Magyarországon – 1999 augusztus 11.

{mosimage}

Kapható volt több helyen (könyvesboltok, újságosok, benzinkutak) illetve az AGÁT KFT. (1063. Budapest, Szív u.14. Telfax: 322-1410, {mail@topograf.hu} , {www.topograf.hu}) címén. Ára: változó volt, illetve többféle egységcsomagban árukapcsolással árusították (védőszemüveggel, más kiadványokkal, autóatlaszokkal együtt).

Kiterítve egy 580×820 cm-es lap két oldala, mely leporellóként 20 részre hajtogatva csak: 116×205 mm-es kis kötet.
Egy kedves könyvtáros hölgyismerősöm figyelmeztetett, hogy ez könyvészetileg nem is könyv, hanem térkép” kategória. Ám, mint a hazai teljes napfogyatkozás kedves, szép, informatív emléke, mégis ismertetésre érdemes.
Egyik oldala egy nagy poszter: a teljes napfogyatkozás elmélete, gyakorisága, típusai, története, látványának leírása. A szöveget 21 színes, látványos kép illusztrálja. Jól megfér egymás mellett az 1990-es finn fotó és az MCSE-ről szóló információ.
A másik oldal is ugyanekkora plakát: az 1999. augusztus 11-i jelenség részletes adatait mutatja be térképeken: a Földön, Európában, Magyarországon. Látszik, hogy térképészeti szakcég készítette. Ezt időadatok, csillagtérképek teszik jól használhatóvá.
Hasznos lehetett a jelenség előtt és alatt, szép dekoráció azóta. Nem is tartom tovább a könyvespolcra dugva — kirakom a falra! Bánom hogy nem vettem kettőt belőle.

Ajánljuk...