261. Nádler Andrea: Napozz Holddal!

{mosimage}

Könyvesboltokban, főleg a kiadó könyvesboltjaiban (http://www.konsept.hu) vásárolható meg.

KT-0716. Munkatankönyv differenciált feladatsorokkal 9-10 éves gyerekeknek. A könyvet az Oktatási Miniszter T512.167/1999 számon tankönyvvé nyilvánította. Így a szigorú és bürokratikus szöveg. Ám, a hivatal zord arca mögött: egy értelmes, érdekes, szép, bájos csillagászati mesekönyv lapul.


Elejétől végéig, tisztán csillagászati tankönyv. A legkisebbeket tanítja a csillagászat alapjaira, érdekességeire, szépségeire. Teszi ezt olyan szépen, gördülékenyen, kedvesen hogy a felnőtt olvasó is: szeretne újra pici gyermek lenni, akit ilyen jó csillagászati alapkönyvből tanítanak az ég szépségeire a kedves tanítónénik!


A csillagászat ilyen fejezetekre oszlik: csillagok, csillagmánia, égi kalauz, mitológia, a Nap, bolygók, élő bolygó (ez a Föld), a Hold, űrbeli zűrzavar (ezek a fogyatkozások), űr-barkochba, bolondos ötletrohamok. Az egyes témákon belül minden háromszor van leírva: három külön tudásszinten és nehézségi fokozatban.


Minden fejezet, mindegyik szintje: bőségesen illusztrált fényképekkel, egyszerű ábrákkal, feladatokkal, keresztrejtvényekkel. A helyes válaszokat kell kitalálnia, kakukktojásokat keresni. A nebulónak össze kell kötnie pontokat, alkotnia kell csillagképeket, firkálnia kell a könyvbe, színezni, írni. Egyszerű kis feladatokat kap: papírból vagdoshat, gyurmából alkothat, zseblámpával világíthat, gyertyával kormozhat, nagyítóval kiégetheti papírt a napon, stb. Kiküldik az ég alá: rajzold le a Holdon szemmel látható foltokat! Rajzold le a Göncölszekeret! Határozzad meg az északi irányt!


Láthatóan: a könyv szerzőjét és közreműködőit áthatotta a csillagászat iránt érzett tisztelet és szeretetet, így igen leleményesek és ötletesek voltak abban, hogy a kis emberekkel is megismertessék és megszerettessék a csillagászatot. Szép tudományt és hobbyt választottak! Nagyon jó és sikeres könyvet alkottak!


Kedves Gyerekek! A házi feladat következik. Miért éppen ez a könyv címe, hogy Napozz Holddal? Honnan ered ez a furcsa cím?

Ajánljuk...