38. Vértes Ernő: A teljes napfogyatkozás Vas megyében 1999. augusztus 11-én.- Jelentés –

{mosimage}

Kapható Vértes Ernő (9730. Kőszeg. Rohonci u. 48., B. II. 5.) postacímén, rózsaszín postautalványon 600.-Ft elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével.

1999 decemberében íródott, és 2000 áprilisában jelent meg 400 példányban ez a nagyon szép, tartalmas és vaskos könyv. A színes címlapon a szombathelyi püspökség székesegyházának tornya: a toronyóra 12 óra 47 percet mutat: a kék égen bárányfelhőzetben ott a fekete Hold körüli napkorona: azaz a lényeg!
A könyv a Vas megyében történteket tárgyalja részletesen. A csillagászati bemutatásokat megyeszerte 11 helyszínen. Az amatőrcsillagászok tudományos megfigyelései: fényképezés, vizuális észlelés, fénycsökkenés, színváltozások, fény-árnyék hullámmozgás, hőmérséklet, szél, nedvességtartalom, légnyomás értékeinek sorozatmérései. Növénytani, rovartani, ornitológiai és háziállattani megfigyelések százai. Az emberek viselkedése a totalitás idején:
Mintegy félszáz nemzet fiai és lányai, kézenfogva, megbabonázva csodálták a jelenséget. meghatott csendben, a csodálat hangjait hallatva a teljes fogyatkozás bekövetkezésekor, majd elemi erővel feltörő örömujjongással és tapsviharral a fogyatkozás végén, a Hold mögül előbukkanó gyémántgyűrű láttán. Többen sírtak, mások csak megkönnyezték az álélt élményt, de ezt ott és akkor senki sem szégyellte vagy titkolta.”
Már az is nagy munka lett volna, ha utólag összegyűjtötték volna a könyvbeli közlés céljára ezen megfigyeléseket. Ám a könyv szerzője (nagyrészt) maga előre megszervezte mindezt: ki hova menjen, mit csináljon, mit mérjen. Előadások, megbeszélések, egyeztetések, rendezvények előzték meg a jelenséget.
Itt felsorolni sem tudjuk, annyi féle rendezvény, kiadvány, képzőművészeti alkotás, írás, ötlet, kulturális program valósult meg Vas megyében. A könyv részletes névsorokat, bibliográfiát közöl és annyi sok szép színes fényképet, csoportképet, hogy utólag is csak ámulunk!
Mindenképpen a (az eddigi) legnagyobb munkával, legnagyobb szervezéssel előállított, a legszebb és legértékesebb hazai napfogyatkozás könyvet vehetjük kezünkbe. Ennek előkészítését, megszervezését, dokumentálását, közkinccsé tételét a GAE tagjainak és főként Vértes Ernő amatőrcsillagász barátunknak megköszönöm mindannyiunk nevében!

Ajánljuk...