102. Cavelos, Jeanne: A csillagok útján. Világegyetemek titkai. Egy asztrofizikus független kutatása

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

A szerző egy amerikai hölgy, most már férjes asszony, tanár, szerkesztő, író. Tudományos pályafutását matematikusként és asztrofizikusként kezdte, dolgozott a NASA kiképzőközpontjában is.
Könyve éppen lehetne normális csillagászati mü is. Mert ebben a tudományos ismeretterjesztő munkájában a csillagászat és a fizika tudományának egyes érdekes részeit mutatja be. De ezt különleges módszerrel teszi. Alapul, sorvezetőül egy film, illetve bocsánat: A FILM szolgál: a CSILLAGOK HÁBORÚJA!
Ezt a filmet George Lucas 1977-ben készítette, utóbb tovább bővítette (Új remény, A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, Baljós árnyak). 1977 májusában a szerzőnő, mint középiskolás leányka gyanútlanul beült a moziba, megnézte a nevezett filmet, és olyan fantasztikus benyomást szenvedett általa, melytől azóta sem tud szabadulni!
Azóta is csak borzong, szíve hevesen ver, ha a filmre, és annak világára gondol. Csakis a Csillagok háborúja által, érette, miatta lát mindent ami körülveszi! Teljesen becsavarodott a hölgyemény! De boldogan vállalja ezt a megfertőzöttséget: ő már így éli le ezt az életet, ezen a szemüvegen át nézi világegyetemét. Itt ebben a könyvben összehasonlítja a filmben látszó szépséges világegyetemet, azzal a vacakkal ami a valóságban van. Elfogult az előbbi iránt, de elismeri utóbbi létét (is), mert sajnos ez utóbbiban kell élnie. És még pár milliárdnyiunknak!
Fentiek ellenére nem rossz ez a könyv! Világegyetemünk szépen sorban tárgyalásra kerül: csillagok, bolygók, holdak, aszteroidák kialakulása, élet a szilárd felszínü égitesteken. Egyáltalán milyen más élet, intelligencia alakulhat ki? Milyenek az ideális robotok, milyen szerkezetüek, és milyen érzelmüek? Miként lehet közlekedni a térben, milyen sebességgel? Milyen alkotóelemei vannak az Univerzumnak? Milyen Erő tartja össze a világegyetemet? És így tovább.
Aki (hasonló hőfokkal) imádja a Csillagok háborúját, annak biztos izgalmas ennek csillagászati, fizikai, biológiai, technológiai, filozófiai vizsgálata. Aki (mert talán ilyen is akad) viszont a Csillagok háborúját bárgyú és primitív mesefilmnek tartja: annak is érdekes lehet: mi az ami biztosan tudománytalan, fizikailag bizonyosan lehetetlen – de mi az, ami máris igaz, vagy a természettudomány szemével egyszer akár valóság is lehet.
Isten-e George Lucas? Aki létrehozta ezt a csodálatos, gazdag, fölfedezésre való Univerzumot”?!
Vagy ördög? Aki a természettudományos ismeretek híjával, sületlen és zavaros marhaságokat töltöget serdületlen kamaszok tökfejébe? Anyagiakban gazdag, de lelkileg szegény, a világról nem sokat tudó jenki juppiknak ad a popcorn mellé könnyen fogyasztható mozifilmet. Csinn-bumm cirkuszt: égitestek gyarmatosításáról, lézerpisztollyal hadonászó érzelmes robotokról, jedikről, Erőről, fénysebességnél gyorsabban cikázó lökhajtásos ürhajókról, parapszichológiáról? Olyanoknak, kik nem tudnak különbséget tenni valóság és sci-fi között?
Obi-Wan Kenobi jellemzi jól? “Sehol sem találhatod a söpredék és gonosz ennél szánalmasabb gyüjteményét”.
Aki kíváncsi a válaszra: olvassa el ezt a jó stílusban megírt természettudományos könyvet! Az Erő Legyen Vele!

Ajánljuk...