54. Cornelius, Geoffrey: Csillagképek kézikönyv. Útmutató az éjszakai égbolt megfigyeléséhez, a csil

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

Kemény fedelű, belül sárga papírra szépen nyomott csillagkép-ismertető. Két részben (a jelentősebb csillagképek, majd a kisebb csillagképek) azon belül abc-rendben megy végig a 88 csillagképen.
Ismerteti általános jellemzőit, főbb csillagait, nevezetességeit (kettős, mélyég) és a csillagkép kultúrtörténetét: mióta hívják itt, milyen mondák fűződnek hozzá, persze főleg a görög és a római mitológiában. Ezen része nagyon alapos, érdekes, olvasmányos, informatív. Teljesnek, és jól fordítottnak tűnik.
Problematikusabb a kis csillagtérképek ügye. Először is túlságosan kicsinyek: a nagyobbaknál is 5-6 cm, a kisebbeknél: 2-3 cm (pl. CMi, Cas, CrB, Lyr) átmérőjű területbe tömörítették valamennyit, ebbe vannak az elnevezések, a görög betűk, a figurális ábrázolások belegyömöszölve. Arra persze jók, hogy a csillagmondákat illusztrálják — de arra nem, hogy az éjszakai égbolt megfigyeléséhez” (lásd alcím!) sötétben használjuk.
A másik bibi: a jelentősebb csillagképeknél a figurális ábrázolásokat vad, impresszionista színekkel kenték be: Andromeda és Cassiopeiae fűzöld ruhája, Auriga vadkék nadrágja, Bootes kék ágyékkötője, Cepheus püspöklila turbánja, Herkules lila és Ophiuchus valamint Orion szőke haja valahogy nem következik az antik kultúrákból. És az ég alapszínei: méregzöld, narancssárga, lila, de leginkább: a zöld százféle változata! Nem is beszélve a Virgoról, amelynek csiricsáré ruházata inkább turkálóból összeszedettnek tűnik. Szegény szűzleány ráadásul csípőficamban szenved. A kisebb csillagképek már szolidabbak, ezért érhetőbbek, valahogy így kellett volna a nagyokat is bemutatni.
Mindezekkel együtt egy szép, tanulságos, hasznos csillagképismertető könyvet kaptunk. A kötetet a kezdőknek szóló általános ismertetéssel, az égen való elindulással, az évszakok csillagos egével kezdi és a bolygók mitológiájával fejeződik be. Sőt csillagkatalógussal és olyan táblázatokkal zárul, mely bolygók 1997– 2010-ig történő helyzetét mutatja be. Mennyire hasznos ez is egy kezdő gyermeknek.
A felnőttebbek meg gyönyörködhetnek abban, hogy a mediterrán éjszakai ég alatt heverésző görögöknek milyen felfokozott és változatos szexuális fantáziájuk volt és milyen válogatott halálnemekkel tudták az égi mitológiai lények egymást elintézni.

Ajánljuk...