63. Vasné Tana Judit: Albert Ferenc és az egri csillagásztorony.

{mosimage}

A könyv megvásárolható nyitvatartási időben (azaz: keddtől vasárnapig minden nap – hétfő kivételével – 09.30 és 15.00 között) az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola (3300. Eger. Eszterházy tér 1., tel: 36520-400 vagy 36325-521) csillagászati múzeumában.

A friss kiadvány legjelentősebb csillagászati műemlékünk: az egri Specula történetét mutatja be. Az 1761-től egyetemnek épített Lyceum létesítését, a Hell Miksa által felszerelt kupolás csillagvizsgáló, a déljelző vonal, és a mai Csillagászati Múzeum történetét írja le.
A kiadvány olyan kicsi, mint a Tájak-Korok- Múzeumok hasonló kötetei, de benne van Eger csillagászata, Albert Ferenc (1811-1883) csillagászati tevékenysége, a csillagásztorony és a múzeum régi műszereinek leírása. Ha Egerbe utazunk és megnézzük a Főiskolából megközelíthető csillagvizsgálót: nem kell jegyzetelnünk, ha megvesszük ezt a kiadványt.
Már jelentek meg cikkek a Specula leépüléséről (amikor Eszterházyt még Ho-Si- Min-nek hívták), örömmel olvassuk hogy alapítvány jött létre az Egri Csillagásztorony védelmére és működésére. Ennek anyagi hátterét az Egri Dohánygyár és a haza minden dohányzó polgára biztosítja.
A részletes adatokkal szolgáló könyvecskét 5 színes és 12 fekete-fehér kép kíséri. A műemlék-csillagdát évente több tízezer turista látogatja, így aligha kétséges, hogy ez az a hazai csillagászati könyv, amelyet a legnagyobb példányszámban adnak ki és el.

Ajánljuk...