64. Keszthelyi Sándor: Magyarország napórái.A rögzített napórák katalógusa.

{mosimage}

Megrendelhető a Magyar Csillagászati Egyesület (1461. Budapest, Pf. 219.) postacímén rozsaszín postautalványon 500 Ft (tagoknak 400 Ft) elküldésével, hátoldalon a tétel megnevezésével. Kapható a Műszaki Könyváruházban (Budapest, VI.ker. Liszt Ferenc tér 9.) is.

Hát semmi jót nem tudok erről a könyvről írni! Nem tetszik már a címlap sem: idegesítő az irigy-sárga alapszíne, a ráncos-öreg Nap-pofa torzan vigyorog, orrlyukából lóg ki a pálca, ráadásul hibás a sarló-Hold is: a napfény nem a Nap felöli oldalt éri, hanem a hátsó felét. A Szaturnusz gyűrűje meg leér a bolygó szilárd felszínére…..
A belső napóra képek is: lerohadt, erővel levert, elpusztult, folyondárral benőtt napórák. Van amelyik csak számlappal rendelkező: mert az árnyékvető pálcát rendre kilopják, letörik, elgörbítik. Ha jó magasba verték be a vasrudat: akkor meg leverték az első tatarozáskor a számlapot. A talajon fekvő napórákat megrongálták, ami fémből volt: a színesfémtolvajok értékesítették (Eger). Ponori márvány napórája a Festetics-kastály parkjában bizony kutyaürülékkel tarkított a szép színes képen.
A napóra-pusztítás kézikönyve ez: hogyan verjük le, rongáljuk meg, szedjük szét a hazai napóráinkat. A bevonuló szovjet csapatok első dolga volt a napórák megrongálása. Manapság az Országos Műemléki Felügyelőség jár élen a napóra pusztításban: mint az épülethez nem illő, életidegen vackokat veri le, vagy kopogtatja össze kőműveskalapáccsal. Szegénység, szenny és szánalmas szégyen! Helyesebb lett volna a cím: Észak-Balkán napórái! És minek kellett ezt Hevesi Zoltánnak a hálózat nyilvánossága elé tenni? Hogy mindenki lássa? {http:www.tar.hunapora}
Hiába vannak lelkes napóra-készítő kisiparosok: a szkafosz-készítő Rékai, ki vizelettel bronzosítja kehely-napóráit (dunsztosüvegben viszi a helyszínre az általa kitermelt folyadékot). Vagy a Nógrád megyei tanfelügyelő, aki elrendelte minden iskola udvarába ekvatoriális napóra gyártását: a vásott nebulók csak hintának használják, az éretlen kamaszok erőfitogtatásra: ki tudja jobban elgörbíteni az árnyékvetőt és oszlopát!? Egyetlen megoldás az esztergomi Klotz-féle módszer: olyan magasba rakni a napórákat, hogy csak hegymászótechnikával lehessen hozzáférni. De akkor meg ott vannak a Babcsánék és ők verik le.
Hiába erőlködött 20 évig egy ország amatőrmozgalma és erőlködött a grafomán szerző: a 405 napóra megyénkénti, településenkénti leírásával, próbált színes és fekete-fehér képeket tenni: az embernek elmegy a kedve a napóráktól, ha ezt a könyvet kézbe veszi….!
Ha valaki mégis, tévedésből megvette ezt a könyvet: a szerzője 2001.április 7-én szombaton 10 – 14 óra között dedikálja szörnyű művét az Óbudai Művelődési Központ (Budapest, III. ker. San Marco u. 81.) büféjében.
(Az ismertető írója a könyv szerzője – a szerk.)

Ajánljuk...