A Föld védelmében – IV. rész

{mosimage}


Az Amerikai Kongresszus NASA-ra vonatkozó határozata szerint időben fel kell készülnünk bolygónk védelmére, és fokozni kell a földpályát megközelítő és rajta áthaladó kisbolygók észlelésének hatékonyságát. Fejleszteni kell az aszteroidák pályáinak meghatározásához szükséges eszközöket, és létre kell hozni az adott kisbolygót megsemmisítő, de még inkább az útvonaláról eltérítő technológiákat.
Az Európa Tanács ugyancsak ígéretes fejlesztéseket irányozott elő a Föld védelmében és helyesli a NASA Spaceguard¹ Survey űrfigyelési programját. A Nemzetközi Csillagászati Unió – International Astronomical Union (IAU) – földközeli tárgyakkal foglalkozó csoportja létrehozta a tudósok nemzetközi szintű koordinálására hivatott Űrfigyelési Alapítványt – Spaceguard Foundation –. Mindezek fokozzák az egész világra kiterjedõ felügyeleti rendszer megvalósítását, hogy a pályaszámítások és a számítógépes modellek segítségével minden veszélyt jelentõ földközeli objektumot felderítsenek, és időben jelezzék az esetleges óvintézkedések szükségességét. A kozmikus támadások megelőzése érdekében rövidesen nagyszámú űrszonda figyeli majd bolygónkat és égi környezetét, így még a Nap irányából (csillagászati vakfolt) érkező égitestek ellen is időben védekezhetünk.
Befejezésként egy veszélytelen, de feltűnő együttállásra hívom fel a tisztelt olvasók figyelmét, ugyanis 26-án 19 órától másnap hajnalig megfigyelhetik a Hold és a Jupiter bolygó lassan szétbomló együttesét.

Ajánljuk...