Holdbázisok

{mosimage}

A 2015-2020 közötti tervek alapján égi kísérőnk felszínén elkezdik az emberlakta holdbázisok kialakítását, és megteremtik a tartós emberi jelenlét feltételeit. Számos űrhajó terhének Holdra juttatásával a helyszínen kívánják összeállítani az űrhajókat, ahol a földi gravitáció hatodrésze mellett sokkal könnyebbé és olcsóbbá válik a távoli bolygók meghódítására tervezett szondák indítása. A bázisokban kihasználhatók lesznek az égitest erőforrásai, és itt próbálhatják ki azokat az új technológiákat, amelyek az emberek letelepedését segítik ebben a zord világban.
Hold-szondák segítségével már több éve elkezdték a bázisok helyének keresését, amivel kapcsolatban számos szempontot kellett figyelembe venniük. Az energiaellátás miatt fontos a napfény besugárzásának mennyisége, és a térségben uralkodó hőmérsékletet, de sok közül is legfontosabb a víz.

A Hold egyenlítői területein -180 és +100 Celsius-fok közötti ingadozik a hőmérséklet és itt legerősebb a Nap UV sugárzása, ezért holdbázisok létesítése csak a pólusok területén lehetséges. A Clementine-űrszonda felvételei segítségével kimutatták, hogy a Hold északi pólusának közelében található Peary-kráter magasabban fekvő részein léteznek olyan területek, ahol a Nap soha nem bukik a horizont alá, és a felszíni hőmérséklet akár a -50 Celsius-fokot is elérheti. Ellenben Itt található néhány olyan kráter is, amelyek belsejét soha nem éri napfény, ami azért érdekes, mert a Földünkhöz hasonlóan, a Holdra is jelentős mennyiségű vizet szállíthattak évmilliárdokkal ezelőtt az üstökösök. A kutatók feladata, hogy kiderítsék, található-e jelentős mennyiségű fagyott vízjég a sötét kráterek mélyén.

Ajánljuk...