Sétáló Naprendszer

A Magyar Csillagászati Egyesület ismeretterjesztőit az a gondolat vezérelte, hogy „szűkebb hazánk”, a Naprendszer égitestjei között tátongó űr jobban áttekinthetővé válik, ha mindent méretarányosan lekicsinyítenek, méghozzá a tízmilliárdod részére. A gondolatot tett követte, és a kis naprendszer 1991-ben megvalósult a budapesti planetáriumot körülölelő Népligetben. Az Egyesület Dunaújvárosi Csoportjának terveiben is régóta dédelgetett álom, egy mini Naprendszerhez hasonló szabadtéri kiállítás létrehozása és erre szebb helyszínt nem is választhatnánk, mint a városunk keleti peremén húzódó sétányokkal övezett magas Duna part.
Tízmilliárdszoros kicsinyítéssel a Nap átmérője 1,39 millió kilométerről, 139 milliméteres labdává törpülne, és hosszú kutatás kellene ahhoz, hogy tőle 15 méterre rátaláljunk az 1,28 milliméteres mákszemmé zsugorodott  Földre, ugyanakkor  kilencedik bolygónkat a 0,28 milliméteres Plútót már 595 métere találnánk.
A helyi sétáló naprendszer tábláinak és bolygó jeleinek művészi módon történő kivitelezésére, az engedély mellett főleg támogatásra lenne szükség és akkor  városunk egyik idegenforgalmi ékességévé válna, ahol egy érdeklődő andalogva is többszörös fénysebességgel haladhatna.
Kiterjedése a kórház mögötti szépkilátótól körülbelül 600 méter távolságig terjedne, így legtávolabbi bolygónk tábláját a Vígadó tér mögötti sétányon találnánk, mellette pedig egy újabb táblán az állna, hogy ebben a méretarányban a legközelebbi csillag (Proxima Centauri) 4200 kilométerre, a Kanári-szigetek távolságában lenne.

Ajánljuk...