Közvetítések a Polarisból

Javában tartanak a Polaris Csillagvizsgáló tavaszi előadássorozatai, melyek teltházzal futnak február óta. Az előadásokat az internet segítségével tesszük elérhetővé a fővárostól messze lakó, más városokban elő amatőrcsillagászok, és a tudományok iránt érdeklődő nagyközönség számára is. Ennek kapcsán szeretnénk némi áttekintést adni a közvetítések technikai hátteréről.

Az internetes közvetítéseket a Shoutcast rendszerével valósítjuk meg. Ez egy régóta ismert, és jól bevált netrádiós szerver, mely a rákapcsolódó hallgatóknak mp3 formátumban küldi szét a hangot. Az előadások ábráit, melyek igen fontosak a hallottak megértése szempontjából, eleinte webkamera segítségével egy teljesen független rendszerben továbbítottuk. Ez a megoldás nem bizonyult a legszerencsésebbnek, a kép és a hang közötti pár perces időbeli elcsúszással nemigen tudtunk mit kezdeni. Ez az állapot nem tartott sokáig, hamarosan áttértünk egy fejlettebb technológiára, a jelenleg is alkalmazott megoldásra.

A 2005. évi “DGy-sorozat” és a keddi klubnapok előadásainak, és más rendezvények közvetítését már ezen fejlettebb módon oldottuk meg; a számítógépre firewire kapcsolaton keresztül csatlatkoztattunk egy kamkordert, és egy program segítségével ezt a videó-adatfolyamot betömörítve küldtük, küldjük fel – továbbra is a megszokott Shoutcast szerverre; amely nemcsak mp3-as hangot, hanem nsv videóadatfolyamot is tud kezelni. Így a néző immáron a képpel szinkronban hallgathatja az adást, a csillagda netkapcsolatának  sávszélessége által lehetővé tett maximális képminőség mellett. A kezdeti problémákat pár hónapon belül leküzdöttük, akadozásmentesen és viszonylag jó minőségben szolgáltatjuk a képet és a hangot. Hamarosan kialakult a közvetítések netes törzsközönsége, létszámuk hónapról hónapra nőtt. Olykor a szerverünk netkapcsolatának sávszélességének limitáltsága miatti létszámkorlátot is elértük, mint pl. a holdfogyatkozások  közvetítésekor. Ez mégsem jelent problémát, ugyanis a Fiksz Rádió szívességéből tükörszerver is üzemel, mely átveszi a további látogatókat.

A netes közvetítéseket – egy megfelelő plugin letöltésével és telepítésével – Internet Explorer és Mozilla Firefox böngészőkkel is nézhetjük, de használhatunk Winamp, Mplayer, vagy VLC nevű alkalmazásokat is. Az utóbbi alkalmazások segítségével MacOS, Linux, FreeBSD, ill. egyéb más  rendszerek használói is részesei lehetnek – virtuálisan – az előadások közönségének. Az adások folyamatosan rögzítésre kerülnek, így aki lemaradt valamelyik előadásról, később megnézheti azokat. Az archivált anyagok az MCSE szerverén található Médiatárban tekinthetők meg, de a felhasználás feltételeit betartva, szabadon is letölthetők. Tervezzük ezen anyagok formátumának megváltoztatását, kibővítését, pl. a nagyon népszerű flv-re, mellyel még rendszerfüggetlenebbek lehetünk – csupán egy flash-plugint kell letölteni a böngészőprogramhoz. Tervezzük továbbá a virtuális részvétel megerősítését, a kérdésfeltevések lehetővé tételével.

Időközben a technikai fejlesztések sem maradtak el, több kamerát is használunk, az általuk megjelenített nézőpontok változatosabbá tétele, valamint az előadó és kézmozdulatai ill. a vetített ábrák közötti elegánsabb váltások érdekében. Sikeresen vettünk át, és alkalmaztunk helyi viszonyokra egy teljesen új, nyilt forrású megoldásokon alapuló közvetítési rendszert, mely a könnyű továbbfejleszthetőség mellett sok előnnyel rendelkezik a jelenlegi zárt forrású rendszer mellett – de egyelőre még nem állítottuk rendszerbe. Eredményeinket látva, munkánk megkönnyítése érdekében a Polaris Csillagvizsgáló kapott egy asztali DVD-író készüléket, amely a rögzítés minőségét emeli nagyobb dimenziókba – ezúton is köszönjük a felajánlást!

A pozitív visszajelzések alapján továbbra is folytatjuk a közvetítéseket, és szeretnénk másokat is biztatni erre; az egyes helyi csoportok előadásai sokkal szélesebb kört érdekelhetnek, mint egy helyi amatőrcsillagász közösséget – az internetes közvetítésekkel jóval több érdeklődőhöz juthatunk el, mint eddig.

A Kulin György Szabadegyetem tavaszi sorozatában keddenként különböző, a csillagászat aktuális témáit érintő előadásokat hallgathatunk. Újra indult Dávid Gyula nagy sikerű sorozata Kozmofizika ’08 címmel. A szerdai előadások az ezredforduló részecskefizikájának Standard Modellje, illetve az ezt továbbépíteni szándékozó új, versengő elméletek alapján tekintik át az elemi részecskék állatkertjét.

Ajánljuk...