Távcsöves bemutató tanfolyam indul a Polarisban

A csillagászati-űrkutatási ismeretek távcső melletti átadásához kedvet érző amatőrcsillagászok számára ismét tanfolyamot indítunk a Polarisban. Képzésünk elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt mindazoknak, akik járdacsillagászatot tartanak, vagy csillagvizsgálók bemutatóit szervezik.

Az emberek nagy része úgy nő fel, és éli le életének nagy részét, hogy soha nem pillant távcsőbe, nem látja a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűjét vagy az Orion-ködöt. Egy-egy ilyen távcsöves megfigyelés óriási hatással lehet az emberek, és különösen a fiatalok világképére, érdeklődésére. Ezért is működik országszerte számos bemutató csillagvizsgáló, ezért is tartunk járdacsillagászati bemutatókat. Ez a tevékenység meglepően hosszú múltra tekint vissza hazánkban is, hiszen „járdacsillagászok” már a múlt században is tevékenykedtek.

Tanfolyamunk célja a csillagászati-űrkutatási eredmények megosztására vállalkozó távcsöves bemutatók, illetve járdacsillagászok képzése. Fontos szempont, hogy tanfolyamunkkal hozzájáruljunk a hazai csillagászati kultúrához: ráirányítsuk a figyelmet a személyes ismeretátadás, a távcsöves “terepmunka” fontosságára. Egyre nagyobb az érdeklődés a csillagászat és az űrkutatás eredményei iránt (James Webb-űrtávcső, Artemis program, HUNOR program stb.), épp ezért fontos, hogy újabb, a téma iránt fogékony önkéntesekkel erősítsük a távcsöves bemutatásokat végzők lelkes csapatát.

A képzés a távcsöves bemutatásokkal kapcsolatos praktikus tudnivalókra, valamint a bemutatások szó szerint vett gyakorlására koncentrál. Az előadásokat követően a résztvevők bekapcsolódhatnak a Polaris esti programjába: a kupolában tartott bemutatóba és az észlelőterasz életébe. A tanfolyamot úgy időzítettük, hogy a csillagászat jeles napjai is beleessenek, és a résztvevők jobb betekintést nyerjenek a felkészülés és a lebonyolítás folyamataiba. Tanfolyamunkkal a 2023. augusztus 10-20. közötti Csillagok Alatt országos bemutatósorozatra való felkészülést is támogatjuk.

Esti készülődés a Polarisban.

Esti készülődés a Polarisban.

  • Mi az a járdacsillagászat? Miért hasznos? Hogyan, mikor, kiknek? Előadás, majd kötetlen eszmecsere, élménybeszámoló a hasonló bemutatókban résztvevők tapasztalataival, emlékezetes élményeivel fűszerezve.
  • Tematikus, rövid előadások az egyes bemutatható jelenségekre, égitestekre vonatkozóan (Nap, Hold, bolygók, fogyatkozások stb).
  • A távcsöves bemutatások pszichológiai vonatkozásai. Hogyan kezeljük a kisebb-nagyobb csoportokat? Hogyan adjuk át lelkesedésünket? Hogyan alakítsunk ki kötetlen, interaktív légkört? Hogyan kezeljük az esetlegesen felmerülő ütköző nézeteket?

A tanfolyam foglalkozásait a Polaris Csillagvizsgálóban tartjuk szombati napokon, 18 órai kezdéssel. A részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság. Az előadásokat követően – derült idő esetén – részvétel a távcsöves bemutatón, ahol tapasztalt kollégáink mellett lehet elsajátítani a bemutatások mesterfogásait.

Jelentkezés: polaris@mcse.hu

Április 15.: Csillagászati bemutatók: mit, hogyan, miért? (Mizser Attila) Szomszédunk, a Hold és a műhold. Este: távcsöves bemutató az Űrhajózás Napja alkalmából 
Április 29: Csillagképek, égi legendák. (Kerényi Lilla) A távcsövek világa. (Molnár Péter) Este: távcsöves bemutató a Csillagászat Napján
Május 6. 10-16 óra: MCSE-stand és Nap-bemutató a Gobuda bevásárlóközpontban, az Utazó Planetárium meghívására
Május 13. A távcsöves bemutatások lélektana. Mobiltelefon és távcsöves bemutató. Este: távcsöves bemutató a Polarisban 
Június 10. Központi csillagunk, a Nap. Nap- és holdfogyatkozások, bolygóátvonulások. Este: távcsöves bemutató a Polarisban
Június 24. Vaklármák és világvégék. Este: távcsöves bemutató és járdacsillagászat a Múzeumok Éjszakáján
Július 1. Kozmikus fenyegetettségünk: kisbolygók, üstökösök. Este: távcsöves bemutató a Kisbolygók Világnapján

 

Ajánlott irodalom

Csillagatlasz kis távcsövekhez

A Meteor csillagászati évkönyv kötetei

Meteor folyóirat

MCSE-kiadványok a Polarisból

Internet-ajánlat:

www.csillagaszat.hu (az MCSE hírportálja)

astro.elte.hu (a csillagászat elemei)

www.urvilag.hu (az űrkutatás hírei)

 

Ajánljuk...