Csillagok Alatt 2023

2023-ban is megrendezésre kerül az Egy Hét a Csillagok Alatt országos programsorozat, amikor országszerte távcsöveket és lelkes csillagászokat találhatnak az éjszakai égbolt szerelmesei. Mindez több száz lelkes csillagász munkájaként fog megvalósulni augusztus 3. és 13. között.

A csillagászat páratlanul szerencsés tudomány: értő művelői rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára. Augusztus közepén különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Szaturnusz, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot. Ilyen remek időszakokban rengetegen ragadnak távcsövet, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot – vagy, hogy mások számára is megmutathassák azt. Szerte az országban amatőrök és profik, csillagvizsgálók és szakkörök, egyesületek és baráti körök várják programokkal a csillagos égbolt szerelmeseit.

Részletes információkat találhattok a programsorozat honlapján, annak Facebook-eseményénél, vagy akár az alábbi interkatív térképet böngészve is:

A térképen a távcső-ikonokra kattintva olvashatóak az egyes események paraméterei, a bal felső sarokban található nyilacskára kattintva pedig napi bontásban is böngészhetőek a programok.

Ha pedig Te is szívesen csatlakoznál a Csillagok Alatt programsorozathoz és  csillagászati bemutatót tartanál augusztus 3. és 13. között bármikor és bárhol, jelezd felénk ezen a linken!

A kezdeményezés logója, az égboltlátó szem.

 

Ezt írtuk a tavalyi programsorozatról:

„A gyakorta borult időjárás miatt több eseményt is le kellett mondani, a tervezett 180 programból azért körülbelül 150 megvalósult. Mindezeken átlagosan 70-80 látogató vett részt: a magányos amatőr csillagászok akár 15-30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport tipikus bemutatója 50-60 fővel üzemelt és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtottunk programot. Ez az idei rekord – árulta el Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a program egyik alapító-szervezője. – Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren kémlelték az eget. Becsléseink szerint az országos programsorozat keretében a látogatók összlétszáma akár a 15 ezer főt is elérhette.”

Az pedig már szinte lehetetlen küldetés, hogy mindegyik eseményről beszámoljunk, így inkább egy kötetlen beszélgetéssel próbáltunk képet adni az idei programkavalkádról:

 

Találkozzunk idén is a csillagok alatt!