Üdvözlet a Polarisból

Nem messze a Vörösvári és a Bécsi út találkozásától találunk egy kicsi, meredek utcát. Egy lámpás kereszteződés is van a sarkán, mégis könnyű elmenni mellette, pedig nevezetes intézmény foglal itt helyet: itt található az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló. Valószínűleg az óbudaiak többsége már hallott az intézményről. Aki pedig nem, annak most mesélünk róla.

obudai-tabla

A városhatár felől érkezőket ezek a táblák irányítják hozzánk.

A csillagvizsgáló szerényen húzódik meg az Óbudai Szabadidőpark területén. Békés az egymás mellett élés, a csillagda és a sportolók ugyanazon az égen osztoznak. Ha valaki véletlenül téved a Laborc utcába, először talán fel sem tűnik neki a kis földszintes épület és a tetején található terasz.  Nyaranta talán többször is ellátogat a strandra, lejátszik néhány szettet a teniszpályán vagy berúg egy-két gólt a focipályán, mielőtt feltűnne neki a nagy távcsövet rejtő fehér kupola. Aztán talán kíváncsi lesz, különösen, ha gyerekekkel érkezett. Ekkor pedig talán felmegy a lépcsőn és belép a csillagászat izgalmas világába. Gyermekkorában valószínűleg mindenki megbámulta a csillagos eget, és gondolatban távoli galaxisokat látogatott meg. Aztán a rohanó világ legtöbbünkben háttérbe szorította gyermeki énünket, és más területek felé fordult a figyelmünk. De mindez visszahozható.

polaris-dron

A csillagvizsgáló madártávlatból, Borovszky Péter felvételén.

A Laborc utcában felnőttként lehetőség van visszatalálni vagy megtalálni gyermekkori emlékeinket, vagy gyermekeinket bevezetni az Univerzumba és megmutatni az égbolt csodáit. És mikor lenne alkalmasabb idő ezt elkezdeni, mint most, tavasszal? Véget ért a tél, egyre kellemesebbek a nappalok, egyre enyhébbek az éjszakák, egyre több a derült éjszaka. Óbuda csillagvizsgálója egyre fontosabb helyet tölt be a csillagászat népszerűsítésében, jelenleg ez az egyetlen közösségi bemutató csillagvizsgáló a fővárosban.

Magát az intézményt Magyar Csillagászati Egyesület működteti itt lelkes önkéntesek segítségével. Az ideérkező látogató először a csillagvizsgáló teraszát ismeri meg. Itt zajlik a közösségi élet, az idelátogató amatőrök itt állítják fel saját távcsöveiket, és nagyobb látogatószám esetén itt is tartanak bemutatókat. Itt ismerhetik meg a látogatók égboltunk csillagképeit is. Tavasszal talán a legizgalmasabb az égbolt. Még fent vannak a téli kedvelt csillagképek, de már kelnek a nyárt idézők is. Nagy meglepetés lehet a Hold távcsöves látványa, amely első negyed táján a legérdekesebb (ilyenkor D betűre emlékeztet, vagyis a hold épp dagadófélben van). A látvány feledhetetlen, különösen a gyerekek számára. Mintha csak űrhajó fedélzetéről szemlélnénk az ezüstös Hold krátereit, hegyvidékeit, régen kihűlt vulkánjait. A Holdat szinte három dimenzióban láthatjuk, érzékelhetők a magasságok és mélységek, mintha fölötte lebegnénk. A legszebb részletek a fény és árnyék határán, a terminátoron találhatók (nem tévesztendő össze az Arnold Schwarzenegger által játszott akcióhőssel). Szinte percről percre változik a látvány, szemünk előtt, világítótoronyként tűnik fel egy központi csúcs vagy tárul fel egy kráter igazi kiterjedése. Aki egyszer így látta a Holdat, garantáltan visszatér hozzánk.

A Hold első negyedben a Polarisból, Tóth Imre felvételén.

A Hold első negyedben a Polarisból, Tóth Imre felvételén.

Tavaszi esti látványosság legfényesebb bolygónk, a Vénusz. Esthajnalcsillagként mindenki ismeri, vagy hajnalban keleten, vagy napnyugta után egy-két órával látható.  Most sem lehet eltéveszteni a ragyogó égitestet a nyugati égen. Látványát csak egy együttállás fokozhatja. Habár bolygótestvérünk sokban hasonlít Földünkre, távcsőbe pillantva meglepő lehet, hogy ugyanúgy fázisokat mutat, mint a Hold. Létezik tehát félvénusz, televénusz is! A tavasz előrehaladtával látszó mérete egyre nagyobb lesz, fázisa viszont csökken, egy vékonyabb és vékonyabb lesz a Vénusz.

Sajnos a többi bolygó ezen a tavaszon nem kényeztet el bennünket. A legnagyobb, Jupiter, csak április végétől lesz megfelelő magasságban ahhoz, hogy kora este megfigyelhessük. Érdemes azonban kivárni a bolygókirályt. Már egy egyszerű kézi látcsővel is megfigyelhetők a Galilei-holdak, nagyobb távcsőben pedig a gyorsan forgó bolygó felhősávjai is jól látszanak. Aki szerencsés időben és időjárásban látogat fel a Polarisba, még a több évszázada tomboló vihar miatt kialakult nagy vörös foltot is saját szemével láthatja a Jupiter légkörében. Holdtalan és bolygó nélküli időszakban is van látnivaló.

Az észlelőteraszról megismerkedhetünk a csillagképek világával, a kupolába lépve pedig a nagy távcsővel a Tejútrendszer csillagait, csillaghalmazait, távoli galaxisokat is közel hozzuk. Borult időben is érdemes eljönni hozzánk.  Most tavasszal is vár minden érdeklődőt a Polaris kedd esti előadássorozata. Ezeken a napokon az előadóterem megtelik érdeklődőkkel. Előadásaink nemcsak a témában járatos szakmabeliekhez szólnak, hanem mindenkihez, akit érdekel a csillagok világa. A sokféle téma között kiemelten foglalkozunk a júliusi Mars-közelséggel. 2003 óta nem volt annyira közel hozzánk a vörös bolygó, mint amilyen júliusi látogatása során lesz. A Mars különösen nagy érdeklődésnek örvend mostanában, mindenkinek melegen ajánljuk sorozatunkat. A Polaris nemcsak este, bemutatók alkalmával ígér kellemes időtöltést.

A Nemzetközi Űrállomás átvonulása a Polaris fölött, Nagy Szabolcs felvételén.

A Nemzetközi Űrállomás átvonulása a Polaris fölött, Nagy Szabolcs felvételén.

A jó idő és remélhetőleg jó időjárás beköszöntével havonta egy szombaton saját csillagunkat, a Napot figyelhetik meg saját szemükkel, de biztonságos eszközökön keresztül a fellátogatók. Bár Napunk a minimum felé jár, aktivitása is csökkent, az MCSE speciális naptávcsöve olyan hullámhosszon mutatja be csillagunkat, amit máskülönben sohasem láthatnánk. Ez a naptávcső már csak azért is kedves az egyesületnek, mert közösségi hozzájárulással, adományokból sikerült megvásárolni.

A csillagvizsgáló számos szakkörnek ad otthont, nyolctól száznyolc éves korig. A kicsiknek szánt gyermekszakkör, a diákszakkör és felnőttek számára tartott észlelőszakkör egyre nagyobb érdeklődésnek örvend. Az utóbbi talán a legkedveltebb az összes között, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy innen aztán nem lehet kiöregedni. A csillagvizsgáló gyakran ad otthont kiállításoknak is. Jelenleg az Európai Déli Obszervatórium által készített felvételeket lehet megtekinteni az előadóterem falain. Nem feledkezünk meg a jeles napokról sem.

A világszerte megünnepelt Csillagászat Napjáról mi sem feledkezünk meg, április 21-én este minden érdeklődőt ingyenes programokkal várunk, június 23-án pedig, a Múzeumok Éjszakáján, nálunk is érvényesek lesznek a jól ismert karszalagok. „Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz, a vén Duna karcsú gőzösökre gondol”, mi pedig fent a Polaris Csillagvizsgálóban derült égre és sziporkázó csillagokra. És alig várjuk, hogy ezt másoknak is megmutathassuk. Csak látogassanak el hozzánk!

Ajánljuk...