A hónap (mű)tárgya: a napfogyatkozás sötétsége

Nem vagyunk múzeum, és nincs komoly gyűjteményünk sem, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Húsz évvel ezelőtt napfogyatkozás-lázban égett az ország. Hihetetlen mennyiségű napfogyatkozás-néző szemüveget vásároltak az emberek, hogy aztán a totalitás középvonalához minél közelebb húzódva élhessék át a ritka természeti jelenséget, amilyenre 1842 óta nem volt példa Magyarországon. 

Annak idején kívülről fújtuk: a totalitás középvonala a Szombathely-Siófok-Szeged vonalon húzódik, aki jót akar, oda menjen! A fogyatkozás Szegeden is keresztülszáguldott, élelmes fiatalok konzervbe zárták a napfogyatkozás sötétségét, a különleges kiszerelésű sötétséget többek között a Széchenyi téren is meg lehetett vásárolni. Szatymazi napfogyatkozás-táborunk résztvevői fel is vásárolták az aktuális készletet, az egyik napfogyatkozás-konzervet a Polaris Csillagvizsgálóban őrizzük. A konzerv jelenleg az előtérben tekinthető meg, egyébként fénytől védve tartjuk, amint azt a gyártó cég is ajánlja. Felbontására pedig természetesen nem is gondolunk. Az itt bemutatott képen a konzerv éppen egy 1999-es napfogyatkozás-térképen pihen.

Ajánljuk...