Őrült kozmológiák

A kozmológia, a Világegyetem egészének fizikája — élő, forrongó, gyorsan alakuló tudományág. Egy-egy új csillagászati felfedezés vagy merész elméleti ötlet olykor néhány hónap alatt gyökeresen megváltoztatja az Unverzumról alkotott képünket. Épp ezért nem meglepő, hogy a tudomány fő vonulatát furcsa, excentrikus, őrültnek tűnő — olykor késôbb annak is bizonyuló, máskor viszont a tudósok legnagyobb meglepetésére beigazolódó — ötletek, elméletek kísérik. Nem szabad elfelejteni, hogy a manapság Standard Modellnek nevezett elmélet is “őrült gondolatként” kezdte pályafutását.

Sorozatunkban a kozmológia történetének legfontosabb és leghíresebb furcsaságait mutatjuk be. Még a teljesen hibásnak bizonyult elképzelésekben is ott rejlik az igazság szikrája, vagy legalábbis — tudománytörténeti és módszertani — tanulságok vonhatók le belőlük. És az is előfordulhat, hogy (mint már nem egy esetben) egy korábbi “őrült” ötlet főnixként új életre kel, és új, gyümölcsöző elképzelések csírájává válik — ezért is érdemes megismerkedni velük.

Az előadások hétfőnként lesznek, 18:30-kor kezdődnek. A részvételi díj előadásonként 500 Ft, MCSE-tagoknak ingyenes. (A helyszínen be lehet lépni a Magyar Csillagászati Egyesületbe! A tagdíj {TAGDIJ} Ft, azaz annak aki minden előadásra eljön, mindenképp ajánlható belépni — tekinthető egyfajta bérletnek is. Emellett tagjainknak számos illetménykiadvány és egyéb kedvezmény is jár.)

Ajánljuk...