Az amatőrcsillagászok lyukkamerát szüretelnek

Hát igen, szóval beszedtem négy darab kamerámat… pontosabban beszedettem mert sajnos személyesen nem jutottam le értük. De végre megkaptam őket és nagy izgalommal bontottam ki a dobozokat. Hihetetlen módon mind a négy kamera sikerült valamennyire és mind a négy kamera teljesen egyedi lett!

Még amikor kipakoltam a kamerákat megszámoztam és lefotóztam őket, valamint a tájat amerre néztek, hogy legalább esélyem legyen beazonosítani később, hogy melyik kamera melyik. A számozás sajnos lekopott (vagy pedig csak akartam beszámozni?), de így is sikerült sorba rendeznem őket a tájakról készült képek alapján, bár két kameránál ez kicsit nehézséget okozott, a másik kettőnél teljesen egyértelműen látszik a táj / tereptárgyak amiket fotózott.

 

Mindegyik kamera január 29-től június 20-ig volt kint. A kép feldolgozásánál az eredeti képeket scanneltem, Photoshopban retusáltam (szösz-eltüntetés), invertáltam és színcsatornákat állítottam, görbéztem. Mindegyiket csak annyira állítottam, hogy előjöjjön a legtöbb részlet, a színeket nem piszkáltam egyébként direkt semmilyen irányban, mindegyik képnél hasonló képfeldolgozást csináltam.

 

2013_Kamera1_retusalt_Hannak-Judit
Az egyes kamera képén nagyon kevés tereptárgy / táj látszódik, igaz az eredeti képen is ez talán az egyik legtisztább, fa- és bokormentes stb.. tájkép. Viszont a Nap teljes útja gyönyörűen látszik hat hónapon át!

Ez az egyetlen kamera, amin teljesen látszik, nagyon örültem amikor megláttam az eredményt. Ebből még akár azt is meg lehetne számolni, hány borús és derűs nap volt ebben az időszakban 🙂

 

Az egyes kamerához tartozó tájkép:

 2013_Kamera1_retusalt_TAJ_Hannak-Judit

A kettes kamera sikerült a legjobban véleményem szerint, legalább is ami a részleteket illeti a képen. Gyönyörűen látszanak a szemben lévő házak, kéményeikkel együtt, a belógó ágak és még a távolabbi házakból is látható pár a képen. Ezen kívül a nap útvonala is majdnem teljes a képen, szóval isteni… az egyetlen érdekesség ezzel a képpel az volt, hogy ahogy a papírt kivettem a dobozból fel volt pöndörödve, szinte teljesen (meglepő, hogy mégis ilyen gyönyörűen vette a képet végig, szóval elképzelhetőnek tartom, hogy csak leszedése után pöndörödött fel a dobozban), és ahogy szétnyitottam a papírt eltöredezett a kép. Ilyennel még sosem találkoztam, de még így is nagyon szép és egyedi lett a kép.

2013_Kamera2_retusalt_Hannak-Judit

Egyébként ez volt szinte az egyetlen kamera, amiről első ránézésre is egyből lehetett tudni, melyik tájképhez tartozik és nem kellett rajta jellegzetességeket keresgélni.

 

A kettes kamerához tartozó tájkép:

2013_Kamera2_retusalt_TAJ_Hannak-Judit

 

A hármas kamerám nagyon érdekes és túlvilági lett. Télen gyönyörűen vette a Nap útvonalát, majd később voltak kimaradások a felvételben, míg végül szerintem tavasz körül bemondta az unalmast. Valószínűleg eltömődött a luk, azonban nyáron még egy-két napon át vett egy kis ‘csíkot’, így nagyon érdekes lett az eredmény. Látszik is és nem is.

2013_Kamera3_retusalt_Hannak-Judit
Ráadásul, ha alaposan megnézzük a képet, látszik hogy ahol a legalacsonyabban járt épp a Nap (télen), a Nap útja alatt a táj olyan, mintha lángba borult volna, ráadásul a lángnyelvek időnként felérnek egészen a Nap útjáig. A képre rákerült egy ház is, ami a tájképen nem látszik, ettől még sejtelmesebb (persze a magyarázat egyszerű, hiszen a kamera látószöge sokkal nagyobb volt mint a tájról készült fotóé), olyan mintha egy másik dimenzióból került oda a ház, aminek még a formája is furcsa 🙂

 

 

A hármas kamera tájképe:

 

 

 2013_Kamera3_retusalt_TAJ_Hannak-Judit

 

 

A negyedik kamera is nagyon jól sikerült, a Nap útja érdekesen elnyújtott a kép bal oldalán, kicsit még szürreálisabb tőle mint egyébként. Jól látható a növényzet és néhány ház a háttérben. A tájon az előtérben látszik A kerítésnél a veteményes bejárata, valamint egy régi kiszolgált kád, ami évek óta az udvaron van és esővíz gyűjtésére szolgál.

2013_Kamera4_retusalt_Hannak-Judit
Összehasonlítva a többi képpel nagyon jól látszik, hogy a kamera ideje felénél (kb. március körül?) egy hosszabb borús időszak volt. Ez egységesen, egyformán feltűnik mind a négy kamerán. Nagyon érdekes, hiszen mindig a télre mondogatják hogy túl sok a borús nap, de a kamerák képei alapján ez nem igaz, télen több derült nap volt, mint tavasszal 🙂

 

A négyes kamera tájképe:

 2013_Kamera4_retusalt_TAJ_Hannak-Judit

Ajánljuk...